Įprotį sveikai maitintis turime ugdyti nuo mažens

16 Rgs Įprotį sveikai maitintis turime ugdyti nuo mažens

 

Išmokti plaukti, važiuoti dviračiu reikia išmokti dar vaikystėje, o sveikai maitintis?! Sveiką mitybą kiekvienas suprantame savaip ir tas supratimas atsinešamas iš šeimos.  Vaikų sveikos mitybos pamatai turi būti padėti dar ankstyvoje vaikystėje, juk nuo to, kaip maitinamės priklauso mūsų sveikata.

Su maisto mūsų  organizmas gauna apie 40 įvairiausių maistinių medžiagų, todėl, tam kad  šitą poreikį patenkinti, privaloma maitintis kuo įvairesniu maistu.  Nė vienas maisto produktas savo sudėtyje neturi visiškai visų maisto medžiagų, todėl ir būtina vartoti ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, nes taip  bus patenkinti visi jūsų organizmo poreikiai, taip bus užtikrintas visų reikiamų medžiagų poreikis ir sumažinta sveikatos sutrikimo tikimybė. Maitintis turime subalansuotai ir saikingai.

Mityba ugdymo įstaigose yra reglamentuota: vaikai maitinami reguliariai, maistas gaminamas tą pačią dieną, jam gaminti nenaudojami maisto produktai su draudžiamais vaikų maitinimui maisto priedais, su iš dalies hidrintais riebalais, pietų patiekalas gaminamas iš daug baltymų turinčio maisto, su kuriuo patiekiamos daržovės, vaikams atsigerti patiekiamas vanduo, vaikai neužkandžiauja saldžiais ir sūriais užkandžiais. Taip yra ugdymo įstaigose, o kaip namuose?

Dažna vaikiška šventė neapsiena be picų, traškučių, gazuotų saldžių gėrimų, močiutės lauktuvių atveža šokoladų ar saldžių, riebių pyragų, o ką kalbėti apie kasdienybę, kai pusryčiams paskubomis vaikams patiekiame menkavertę dešrelę  ar sumuštinį su rūkyta dešra ar iš vis nepusryčiauma,  valgoma nereguliariai, o alkį numalšiname greitu maisto ar saldžiai gėrimais, o šiais laikais tradicinės vakarienės ritualas jau nyksta, kai visa šeima susirenka pries stalo, ramiai bendrauja, aptaria dienos įspūdžius. Visi skubame, lekiame pamiršdami svarbiausią momentą, kad sveikatai palanki mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių, tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu.

 

danguole-10   Dažna mama guodžiasi, kad vaikas nevalgo košių ar nemėgsta daržovių, o ar šie patiekalai dažni svečiai ant mūsų stalo, ar mes patys suaugusieji košes ir įvairias daržoves valgome? Priežasčių toli ieškoti nereikia, sako VšĮ ,,Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė. Šitie įpročiai įgyjami šeimose nuo pat pirmų dienų ir tai, kokį maistą rinksis valgyti suaugęs dabartinis vaikas atsakomybę prisiimti turi tėvai. Ar vaikai mėgs brokolius, grikių košę ar žalumynus tai priklauso nuo mūsų – suaugusių.

Labai svarbus ir nuolatinis vaikų ugdymas ką, kiek ir kaip valgyti, aiškinant, kas yra sveikos mitybos pagrindas, tuo pačiu šviečiant ir tėvelius, sako Kauno lopšelio darželio ,,Vėrinėlis” direktorė Zita Jurgelevičienė. Visiems kartu; pedagogams ir tėvams surėmus pečius, galime išugdyti tokią šiuolaikinę mažąją kartą, kurie ir košę ir įvairias daržoves  pamėgs labiau nei saldainius. Džiaugiamės jau antrus metus dalyvaudami projekte ,,Sveikatai palankūs”, kurio metu vaikai susipažįsta su sveikatai palankiais maisto produktais, naujais skoniais, dalyvauja įvairiuose konkursuose ir renginiuose.

Pratinkime vaiką prie įvairių skonių jau nuo mažens, atsisakius valgyti vieno ar kito sveikatai palankaus produkto ar patiekalo pasiūlykite po kiek laiko ragauti jo vėl ir vėl, svarbiausia vietoj to neduoti sveikatai nepalankaus užkandžio ar kito pakaitalo, sako VšĮ ,,Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė.  Nereikia nusiminti, juk prie naujo skonio reikia laiko priprasti. Kalbėkime su vaikais, gaminkime kartu, patiekime patiekalus žaismingai ir vaikas pats norės paragauti. Juk neveltui sakoma, kad pirmiausia valgome akimis. Svarbiausia, savo pavyzdžiu ugdyti vaiko supratimą apie sveikatai palankų maistą: kas sveika, o kas – ne, mokyti mėgautis maistu ir pažinti naujus skonius.

Labai svarbu išmokyti vaikus ir nepersivalgyti, jausti saiką, nes tai – pirmas žingsnis į nutukimą.

Vaikas turi valgyti noriai, su apetitu. Todėl maistas turi būti ne tik kokybiškas ir skanus, bet ir tinkamos temperatūros, konsistencijos, gražiai patiektas, svarbi ir pati valgymo aplinka.

Maisto įvairovė, maitinimo režimas – pagrindiniai reikalavimai vaikų maitinimui. Ir tai padaryti yra labai paprasta: pirmiausia pradėti nuo savęs, o toliau visa tai taps ir Jūsų vaikų įpročiu, nesukeliančių blogų emocijų ar ypatingų rūpesčių.

Neužmirškime, jog mes, suaugusieji, esame ir turime būti  pavyzdys vaikams!

Nuo 2015m. rugsėjo VšĮ ,,Tikra mityba“ įgyvendina socialinės atsakomybės projektą ,,Sveikatai palankūs“, kuriame dalyvauja  ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Projekto tikslas didinti visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos bendruomenės: nuo vaikučių, personalo iki   tėvelių sveikatai palankios mitybos ir sveikos gyvensenos raštingumą, skatinti sveikai maitintis, suteikti žinių bei šviesti sveikos gyvensenos klausimais. Juk labai svarbu, kad ne tik ugdymo įstaigoje vaikų mityba atitiktų sveikos mitybos principus, bet ir kiekvienuose namuose, kiekvienoje šeimoje pirmenybė būtų teikiama sveikatai naudingesnių produktų pasirinkimui, ant kasdieninio ar šventinio stalo garuotų sveikatai palankūs patiekalai ir pirmiausia tėvai būtų pavyzdžiu savo vaikams renkantis sveikatai palankius patiekalus. Labai svarbu, kad  vaikai nuo pat mažens būtų ugdomi, mokomi ir maistas ir tinkama valgymo kultūra taptų šeimos kasdienybe.

VšĮ ,,Tikra mityba“ vykdo šviečiamąją veiklą ne tik ugdymo įstaigų bendruomenėms bet ir visai visuomenei, skatindama juos rinktis sveikatai palankius maisto produktus, sveikai maitintis, vykdo maisto pramonės specialistų mokymus, skatindama juos gaminti kuo daugiau ir įvairesnio ir sveikatai palankesnių maisto produktų ir svarbiausia siūlo nepamiršti, kad maistas turi būti mūsų visų vaistas!

Š.m. rugsėjo 22 dieną 13val. Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre, Poškos g. 23, Kaunas VšĮ „Tikra mityba“ kartu su Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Viešbučių ir restoranų sektoriumi organizuoja renginį „ Visi kartu gaminame sveikai “, kurio metu bus ne tik teorinės paskaitos, bet praktinis, į vaikų valgiaraščius rekomenduojamų įtraukti sveikatai palankių patiekalų patiekalų pateikimas bei degustacija.

Renginyje laukiami Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų dietistai, virėjai, pedagogai, kurie yra atsakingi už mitybą ugdymo įstaigoje.

Laukiamos aktyvios diskusijos, pageidavimų ir pasiūlymų vaikų maitinimo organizavimo klausimais.

Renginio svečiai iniciatyvos „Sveikatai palankūs“ dalyviai,  mokslo institucijos, virtuvės šefai.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą