PASLAUGOS / MOKYMAI

SPECIALISTAMS

VIEŠOJO MAITINIMO, MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS BEI VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGŲ ATSAKINGŲ SPECIALISTŲ (TECHNOLOGŲ, GAMYBOS VADOVŲ, DIETISTŲ, VIRĖJŲ) MOKYMAI
I.  Specializuoti praktiniai kvalifikacijos kėlimo kursai ugdymo įstaigų maisto gamybos specialistams: 

Sveikatai palankių patiekalų ir užkandžių gamyba, naujausių technologijų taikymas ir pateikimas vaikų valgiaraščiuose (atskiri kursai temomis: pusryčių, pietų, priešpiečių/pavakarių, patiekalų, užkandžių ir desertų) su praktine patiekalų gamyba.

 

II.  Saugus ir sveikatai palankus maistas:

1. Sveikatai palankus maistas (produktai), kas tai?

2. Kaip išsirinkti maisto produktus? Kuo vieni produktai skiriasi nuo kitų? Išanalizuojamos visos maisto produktų grupės ir jų kriterijai.

3. Maisto sauga, kokybė, sveikatai palankumas – kaip tai suderinti gaminant?

4. Kaip ir ką gaminti, kad išsaugoti maistinę vertę? Receptai, gaminimo principai, kaip modifikuoti turimus receptus?

5. Ką daryti, kad vaikai valgytų sveikiau? Sveikatai palanki etika.

 

III.  Maisto sauga ir higiena. Reikalavimai, pareigos ir atsakomybė.
IV.  Kryžminė tarša ir jos prevencija maisto tvarkymo įmonėse.
V.  Kvalifikacijos kėlimo mokymai dietistams, visuomenės sveikatos specialistams pagal suderintas su SAM kvalifikacijos kėlimo programas.
Mokymų temas ir trukmę galima modifikuoti suderinus tai su užsakovu.

Ką Jūs išmoksite ir sužinosite?

Sveikos mitybos principus ir jų įtaką žmogaus organizmui bei įdiegimą maisto pramonėje.

Maisto produktų sezoniškumas. Šviežumas. Regioniškumas. Maistingumas. Maisto produktų kilmė. Kodėl tai svarbu?

Mitybos kryptys ir maisto netoleravimas bei alergijos – kaip patenkinti klientų poreikius.

Simbolis „Rakto skylutė“.

Angliavandeniai. Cukrus. Grūdai ir jų produktai. Vaisiai ir daržovės. Rafinuoti maisto produktai.

Augalinės ir gyvūninės kilmės riebalai. Hidrinti ir trans riebalai.

Augalinės ir gyvūninės kilmės baltymai.

Geriamasis vanduo – sveikos mitybos komponentas.

Genetiškai modifikuoti organizmai maisto produktuose.

Gaminti be sveikatai nepalankių maisto priedų.

Parengti valgiaraštį ir gamybos technologijas sveikatai palankių produktų / patiekalų gaminimui.

Sveikatai palankaus maitinimo organizavimas ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose.

Maisto produktų sauga ir kokybė bei maisto tvarkymo reikalavimų vykdymo aktualijos maisto tvarkymo įmonėse / ugdymo įstaigose.

Viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimas („kavos puodelių“ vertinimo sistema).

Pagaminti sveikatai palankius produktus / patiekalus.

Maisto vertė grandinėje ir išmetamas maistas.

Galiojimo terminų išaiškinimas: „Geriausia iki...“ ir „Tinka vartoti iki“.

Veiksmų planas maisto švaistymo mažinimui maisto tvarkymo sektoriuje.

VISUOMENEI

 

I. Organizuojame paskaitas savo vaikų mitybą besirūpinantiems tėveliams bei ugdymo įstaigų bendruomenei. Paskaitų metu akcentuojama, jog tinkamas maistas yra būtinas vaiko augimui, vystymuisi, gerai sveikatai ir fiziniam aktyvumui palaikyti.

,,Subalansuota mokyklinio amžiaus vaikų mityba“;

,,10 žingsnių sveikos mitybos link“;

,,Sveika mityba – vaikų sveikatos pagrindas“;

,,Sveikas maistas – vaiko priešas ar draugas?“;

,,Kaip pasirinkti sveikatai palankų maisto produktą?“;

,,Vaikų mityba ugdymo įstaigoje ir šeimoje. Daugiau panašumų ar skirtumų?“

 

II. Edukacinės, interaktyvios paskaitos, renginiai vaikams ugdymo įstaigose (mokyklose, darželiuose, globos įstaigose, dienos centruose):

,,Sveikos mitybos ABC”;

,,Daržovių galia”;

,,Kelionė po sveiko maisto šalį”;

,,Sveikatos virusas – sveikas maistas”;

,,Kada, kiek ir kaip valgome?”

 

III. Atviros paskaitos:

,,Sveikatai palanki mityba – kas tai? Mitai ir tiesos pagrįstos tyrimais, gerais ir blogais praktiniais pavyzdžiais“;

,,Subalansuotos mitybos svarba šeimos kasdienybėje, teisingų įpročių formavimas šeimoje bei mitybos įpročių įtaka žmogaus organizmui. Kas, kaip ir kiek?“;

,,Ar mes turime galimybę rinktis sveikatai palankius maisto produktus. Kas tie sveikatai palankūs maisto produktai? Tausojantys patiekalai ant mūsų stalo – kas tai?“.

Paskaitų metu gilinsimės apie sveikos mitybos tiesas, grįstas moksliniais ir medicininiais tyrimai, o ne viešojoje erdvėje patarimus dalijančių ,,mitybos specialistų“ nuomonę, atsakysime į klausimus.

Licencijuojami mokymai

VšĮ ,,Tikra mityba“ vykdo:

 

  1. privalomąjį sveikatos mokymą – asmenų, kurie dirba pagal profesijas, įrašytas į SAM  patvirtintą sąrašą ir, kurie privalo įgyti žinių sveikatos klausimais pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus.

 

Išlaikiusiems teorinių žinių testą ir gavusiems teigiamą praktinės užduoties įvertinimą, išduodame Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimą.

 

  1. Privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai kursus

 

Mokymai organizuojami mūsų ir užsakovo patalpose. Dėl detalesnės informacijos teirautis tel. 868572544 ar el. Paštu info@tikramityba.lt