Sėklos – gardus ir maistingas produktas!

picture1

16 Lap Sėklos – gardus ir maistingas produktas!

Sėklos labai naudingos mūsų organizmui: turi skaidulinių medžiagų, baltymų, augalinių riebalų, mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalio, cinko, seleno, kalcio), vitaminų E, B grupės, folio rūgšties ir kt. Tik reiktų atkreipti dėmesį, jog riebalų sėklose gana daug – iki 50 proc., todėl kontroliuojantiems svorį sėklų per daug valgyti nereiktų.
Linų sėklos. Tai puikus vaistas nuo virškinamojo trakto ligų. Linų sėklos turi omega-6 rūgščių, jose gausu baltymų ir skaidulų, aminorūgščių, o jų aliejus mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 rūgštys skatina plaukų augimą. Be visa ko įrodyta, jog linų sėmenys moterims padeda sumažinti krūtų ligų riziką.
Moliūgų sėklos. Šios sėklos yra geras šaltinis vitamino B, tai pat tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties, vitamino B-6, E ir folatų. Moliūgų sėklos pasižymi proteino ir cinko gausa. Stiprina kraujagysles ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Reguliuoja vyriškųjų lytinių hormonų pusiausvyrą ir saugo nuo prostatos ligų.
Saulėgrąžų sėklos. Šias sėklas patartina valgyti aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai, nes jose yra gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių. Kadangi jose yra nemažai magnio, B grupės vitaminų bei folio rūgšties, tai labai tinka žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu jautrumu ar nervingumu. Jose taip pat gausu grožio vitamino E.
Sezamų sėklos. Sezamo sėklos ne tik labai geras šaltinis mangano ir vario, bet jos taip pat yra geras kalcio, magnio, geležies, fosforo, vitamino B1, cinko ir maistinių skaidulų šaltinis. Kadangi sezamo sėklose gausu nervus stiprinančio magnio, jomis galite pasimėgauti, kai jus užklumpa bloga nuotaika. Liaudies medicinoje dažnai vartojamas sezamų aliejus, kuris yra nepamainoma priemonė ūmaus peršalimo, slogos ar kosulio gydymui.
Čija (ispaninio šalavijo) sėklos. Tai nepaprastai maistingos sėklos, kuriose gausu skaidulų, taip pat vitaminų ir mineralų, Omega-3 riebalų rūgščių, kalcio, kalio, geležies, fosforo. Čija sėklų vartojimas galėtų padėti sumažinti sąnarių skausmus, padidinti energijos kiekį ir apsaugoti nuo sunkių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, o taip pat tai gera svorio netekimo pagalba. Čija sėklų, kaip šaltinio alfa-linoleno rūgšties (ALA), vartojimas gali padėti su širdies ir kepenų apsauga.
Kanapių sėklos. Iš kanapių sėklų žmogaus organizmas įsisavina omega 6 ir omega 3 riebiąsias rūgštis, baltymus, vitaminus A, E, D ir didžiąją dalį B grupės vitaminų. Taip pat jos turtingos natrio, kalcio, dietinių skaidulų ir geležies. Padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia susidaryti apnašoms kraujagyslėse. Kanapių sėklos gali padėti numesti svorio, nes jose esantys cheminiai junginiai slopina apetito jausmą ir užtikrina ilgiau trunkantį sotumo jausmą.
Siūlome nepamiršti į savo dienos racioną įtraukti šių nuostabių sėklų ir džiaugtis puikia savijauta!
picture1

 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą