23 Lie Siekiami vaikų mitybos „Sveikatai palankūs“ pokyčiai ugdymo įstaigose
Svarbus sveikos mitybos ugdymui visos bendruomenės įsitraukimas ir sveikos mitybos principų vienodumas ir partnerystė tarp visų suinteresuotų šalių (įstaigos bendruomenė, tėvai, sveikos mitybos ir gyvensenos ekspertai). Tėveliai turi suprasti, kad už vaikų sveikatą yra atsakinga ne tik ugdymo įstaiga, medikai, valstybė, bet ir jie. Tėvai taip pat turi kalbėtis ir ugdyti savo vaikų sveikos mitybos ir gyvensenos įpročius.
Geri įpročiai vaikų maitinime ugdymo įstaigose:
Vaikai valgo reguliariai ir subalansuotai, dažniausiai šiltą, įvairų ir šviežiai pagamintą maistą, be žalingų maisto priedų, gmo produktų ir tam tikrų draudžiamų vaikų maitinimo apraše maisto produktų.
Tokie teigiami įpročiai namų aplinkoje nėra dažnai sutinkami.
Siekiami “Sveikatai palankūs” įpročiai pirmiausia vaikų maitinime ugdymo įstaigose ir namų ūkiuose:
- Saldūs gėrimai (arbatos, kakavos, kompotai ir pan.) keičiami geriamu vandeniu.
- Pridėtinio cukraus vaikams ne daugiau kaip 12 g (3 arbatinius šaukštelius) per dieną.
- Pridėtinės druskos kiekis ne daugiau 5 g per dieną.
- Tiekiama daugiau daržovių/vaisių/žalumynų/žolelių/daigintų produktų.
- Tiekiama daugiau viso grūdo produktų.
- Tiekiama mažiau gyvūninės kilmės riebalų, kuo daugiau augalinės kilmės (kontroliuojamas pridėtinis riebalų kiekis).
- Tiekiama daugiau augalinės kilmės produktų, ankštinių kultūrų.
- Pirmenybė „Tausojantiems patiekalams“.
- Kontroliuojamas terminis apdorojimas, kad būtų išsaugota maistinė vertė, kad nebūtų pervirta.
- Teikiama pritaikytas maitinimas alergiškiems.
- Ruošiama skaniai ir patiekiama patraukliai.
- Skatinama maisto tausojimas.
- Atsižvelgiama į rekomenduojamų mineralinių medžiagų ir vitaminų kiekius.
- Atsižvelgiama į maisto produktų sezoniškumą.
subalansuoti
nuosaikūs ir įvairūs
švieži ir sezoniniai
saugūs ir kokybiški
gamtai palankūs
tausojantys
skanūs ir gražūs
Komentarų nėra