Socialinės atsakomybės projektas „Sveikatai palankūs“

02 Lie Socialinės atsakomybės projektas „Sveikatai palankūs“

Sveikos mitybos pokyčiai turi prasidėti nuo mažiausiųjų vaikų, tuo tikslu nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. Kauno apskrityje prasidėjo socialinės atsakomybės projektas “Sveikatai palankūs” ikimokyklinio ugdymo įstaigose. 

logotipas

Projekto tikslas: formuoti vaikų, tėvų, įstaigos personalo sveikos mitybos įpročius, teigiamas nuostatas, ugdyti ir skleisti sveikos mitybos ir gyvensenos principus bei sąmoningumą visoje įstaigos bendruomenėje, įdiegti sveikatai palankius patiekalus vaikų valgiaraščiuose.

 Mūsų komanda siekia, kad ši iniciatyva taptų efektyviausiu ir žinomiausiu Sveikos mitybos ir gyvensenos projektu Lietuvoje, apimančiu ikimokyklio ugdymo, pagrindinio ugdymo ir aukštųjų mokyklų švietimo įstaigas. Taip pat norime, kad visuomenė sugebėtų atpažinti ir rinktųsi sveikatai palankų maistą, bet laikytųsi sveikos mitybos pagrindinių principų namų ūkiuose bei ugdymo įstaigose. Taip pat norime, kad viešojo maitinimo sektoriuje, maisto pramonėje atsirastų daugiau sveikatai palankių produktų ir patiekalų. Vaikų valgiaraščiai viešojo maitinimo sektoriuje taptų sveikatai palankūs, nes tikime tuo, kad tik bendradarbiaujant su didžiosiomis maisto kompanijomis galima pasiekti šio projekto tikslų efektyvumą ir kai pokyčiai bus matomi visur, tuomet ir augs sąmoninga jaunoji karta, kuri sugebės atsirinkti sveikatai palankų maistą ir susiformuos teisinga valgymo kultūra, kurios pagrindą sudaro ką, kaip ir kiek valgoma.

Inicijuojame pokyčius nuo pačių mažiausiųjų…

untitled-4147

Projekto veiklos: nemokami seminarai „Sveikos mitybos ABC“ ir „Sveikos gyvensenos ABC“ tėveliams ir ugdymo įstaigos personalui; teoriniai ir praktiniai užsiėmimai vaikams; valgiaraščių rengimas ir derinimas su atsakinga institucija pagal vaikų maitinimo aprašą ir remiantis sveikos mitybos principais.

Projekto misija: išsiaiškinti ir pateikti visuomenei ir atsakingoms institucijoms tikslią informaciją apie esamą maitinimo tvarką ir sveikos gyvensenos propagavimą ugdymo įstaigose, jų teigiamus pasiekimus ir apibendrintas rekomendacines išvadas visoms suinteresuotoms šalims, dėl galimų pokyčių sveikos mitybos ir gyvensenos srityje bei įtakoti teigiamų pokyčių įteisinimą bei įgyvendinimą švietimo įstaigose.

Šiandien galiojanti vaikų maitinimo tvarka ugdymo įstaigose vienareikšmiškai turi daug privalumų, tačiau egzistuoja ir problemų bei įpročių, kurie turi keistis. Pateikiame keletą iš jų:

  • kiekviena ugdymo įstaiga siekia sveikos mitybos įpročių ugdymo tarp savo ugdytinių, tačiau nėra vieningos sistemos;
  • 1-2 kartus per savaitę vaikai turi būti privalomai ugdomi sveikos mitybos pagrindų. Teoriniai bei praktiniai užsiėmimai – vaikų maisto gaminimas, valgymo kultūros formavimas, vizitai gamybos įmonėse/ ūkiuose, auginimas maisto produktų ugdymo įstaigos kieme ir grupėse ir tt;
  • patiekalai nesikartoja dažniau kaip kartą per savaitę, tačiau vartojama labai daug tų pačių maisto produktų grupių, pavyzdžiui, bulvės, balti miltai, pieno produktai, keičiama tik patiekalo rūšis, tai neišsprendžia vieno iš sveikos mitybos principų – įvairumo;
  • pieno vartojimo skatinimo programos produktai neatsispindi sudaromuose valgiaraščiuose. Taip skatinama per didelis gyvūninės kilmės produktų vartojimas, neatsižvelgiama į galimai per didelį maistinių medžiagų kiekį ir energinę vertę organzimui;
  • ne tik pietų patiekalai, bet apskritai visi patiekalai turi būti laikantis tausojančių gamybos principų. Negali būti prikepę, pridegę ar pervirti – svarbi technologinio proceso kontrolė, kurios metu turi būti išlaikoma maistinė patiekalo vertė ir siekiama, kad nesusidarytų kenksmingų žmogaus organizmui medžiagų;
  • naudoti tik kokybiškus riebalus;
  • cukraus ir druskos kiekis per dieną suvartojimas turi būti ribojamas sudarant valgiaraščius pagal PSO rekomendacijas;
  • nėra atsižvelgiama į saikingumą t.y. norint kartoti galimybė yra beveik visada, iškyla nutukimo rizika ir tie vaikai, kurie jau turi šią problemą – ji gali tik paūmėti;
  • didžiąją dalį patiekalų sudaro – balti miltai, bulvės ir gyvūninės kilmės produktai, kurie turėtų būti keičiamni visagrūdžiais produktais, ankštinių kultūrų vartojimo skatinimas, daugiau įvairesnių daržovių, vaisių ir jų patiekalų;
  • trūkumas įvairesnių, šiuolaikiškų ir sveikatai palankių patiekalų, kurie būtų pagaminti nesudėtingai, bet skaniai ir pateikti patraukliai;
  • didesnis dėmesys turi būti kreipiamas tiek ugdymo įstaigoje, tiek namų ūkiuose į alergiją ir maisto netoleravimą – turi būti taikoma pritaikytas maitinimas. Būtina patiekalų kūrimas ir maisto ruošimo suorganizavimas, kad būtų taikoma pritaikytas maitinimas;
  • valgiaraščius keisti įvertinant patiekalų sezoniškumą t.y. sudarinėti sezoninius valgiaraščius;
  • žaliavų pirkimo metu turi būti vertinama ne tik kaina, bet ir kokybė;
  • vaikams gerti tik vanduo, arbatos ir kiti gėrimai be pridėtinio cukraus. Sultys, nektarai ar vaisių gėrimai, jei norima tiekti, keičiami šviežiai spaustomis sultimis arba vaisių-daržovių kokteiliais/ tyrelėmis;
  • maisto švaistymo aktualijos;
  • maistinės ir energinės vertės skaičiavimas neturi būti teorinis pagal maisto produktų maistingumo duomenis;
  • maistinės ir energinės rekomenduojamos paros normos, pagal kurias sudaromi valgiaraščiai išleista prieš 16 metų, kai antsvoris, nutukimas ir kitos sveikatos problemos nebuvo tokios aktualios kaip šiai dienai, nebuvo tokio pasirinkimo sveikatai nepalankių maisto produktų, nebuvo taip stipriai pažengę technologijos ir kiti aspektai;
  • tęstinumas namų ūkiuose – trūksta tėvelių švietimo ir jų sveikos mitybos principų pritaikymo namų ūkiuose.

Sveikatai palankaus vaikų maitinimo tikslas – ne tik teikti maisto produktus, kurie užtikrintų vaikų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, kad tik jie būtų sotūs, bet tokia mityba palaikytų jų sveikatą ir padėtų suformuoti sveikos mitybos įpročius visam gyvenimui, o tai ne vien tinkamas maisto produktų pasirinkimas, bet ir visas valgymo kultūros formavimas.

Projekto sėkmė matuojama:

  • įdiegsime sveikatai palankius patiekalus į vaikų maitinimą ugdymo įstaigose;
  • išleisime leidinius ugdymo įstaigų maitinimui (Tausojantys patiekalai, pritaikytas maitinimas alergiškiems);
  • suteiksime žinių tėveliams ir ugdymo įstaigos bendruomenei;
  • susiformuos sveikatai palankūs vaikų mitybos įpročiai;
  • sieks daugiau ugdymo įstaigų prisijungti;
  • atsakingos institucijos inicijuos pokyčius vaikų maitinime ir ugdymo procese;
  • prasidės teigiami pokyčiai viešojo maitinimo sektoriuje ir maisto pramonėje.

Projekto manifestas

Projekto partneriai: 

logoMagnum logo E 2014 07 28kk_15metu_logo_blockKaunas_district_COAlogo_kaunovsb

Iniciatyvą palaiko iwninu4921

 

 

Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatyvos-kaunui-kaunas-logo

Sveikatos apsaugos ministerijos raštas dėl iniciatyvos palaikymo

Projekto dalyviai: 

Kauno lopšelis-darželis „Aušrinė“
www.ausrine.lt
Kauno lopšelis-darželis ,,Vėrinėlis“
www.verinelis.kaunas.lm.lt
Kauno mokykla-darželis "Rūtelė"
www.rutele.kaunas.lm.lt
Kauno lopšelis-darželis "Pagrandukas“
www.ldpagrandukas.lt
Privatus darželis UAB „Baibokynė“
www.baibokyne.lt
Kauno lopšelis-darželis „Stebuklų šalis"
www.stebuklusalis.lt
Neveronių lopšelis-darželis
www.neveroniuld.lt
Raudondvario lopšelis-darželis "Riešutėlis"
www.riesutelis.raudondvaris.lm.lt
Kačerginės daugiafunkcinis centras
https://www.facebook.com/pages/Kačerginės-daugiafunkcis-centras/374891632673996
Kauno lopšelis-darželis „Pasaka"
www.kaunopasaka.lt
Kulautuvos lopšelis-darželis
www.kulautuvosld.lt
Garliavos lopšelis-darželis "Obelėlė"
www.obelele.garliava.lm.lt
Kauno lopšelis-darželis "Varpelis"
www.varpelisld.kaunas.lm.lt
Karmėlavos lopšelis-darželis "Žilvitis"
www.zilvitis.ivnet.lt
Kauno lopšelis-darželis "Klausutis"
www.klausutis.kaunas.lm.lt
Domeikavos lopšelis-darželis
www.domeikavosdarzelis.lt
Vilkijos lopšelis – darželis "Daigelis"Vilniaus VšĮ "Balsių darželis"
www.balsiudarzelis.lt/
Raudondvario A. ir A. Kriauzų mokykla-darželis
www.md.raudondvaris.lm.lt/
VŠĮ "Dūzginėlio bitutės"
www.augueko.lt
Kauno Suzukio pradinė mokykla
https://suzukimokykla.kaunas.lm.lt
Vilniaus VšĮ "Šiaurės licėjus"
www.siaureslicejus.lt

Taip pat  kviečiame prisijungti prie socialinės atsakomybės projekto “SVEIKATAI PALANKŪS” ir bendradarbiauti:

  • Barterinių mainų pagrindu;
  • Suteikiant paramą;
  • Suteikiant rėmimą;
  • Savanoriška pagalba organizuojant/ įgyvendinant šį projektą.

 

4 Komentarai
  • Dominyka
    Paskelbta 09:58h, 02 liepos Atsakyti

    Sveiki,noreciau,kad mano vaiko lankyti nuo rudens pradedamas Vilniaus darzelis-lopselis Gabijele dalyvautu sioje iniciatyvoje. Ka tureciau padaryti,kad tai taptu realu?

  • Regina
    Paskelbta 08:03h, 08 lapkričio Atsakyti

    laba diena. Man patinka šis projektas. Aš dirbu darželyje slaugytoja- dietologe. Mano nuomone reikėtų atsižvelgti į virtuvės personalą. Būtų puiku, kad virėjos dirbančios vaikų istaigose nusimanytų apie vaikams gaminamo maisto technologijąTikriausia jos turėtų baigti virėjū pasitobulinimo kursus. Šiuo metu darželiuose dirba virejų be jokios kvalifikacijos. Ačiū.

    • sveika
      sveika
      Paskelbta 05:14h, 11 lapkričio Atsakyti

      Džiaugiamės, kad Jums tai taip pat svarbu! Dietologų, virtuvės personalo mokymai prasidės netrukus!

  • Simona
    Paskelbta 09:36h, 30 kovo Atsakyti

    Labai džiugu, kad imatės iniciatyvos. Deja, bandžiau pasiūlyti darželio, kurį lanko mano vaikai, direktorei dalyvauti šioje akcijoje, bet ji atsisakė. Kaip supratau labiausiai bijo, kad virėjai nepajėgs susitvarkyti, kad jiems reikės papildomų apmokymų, kurių darželio biudžetas negali sau leisti…

Atsakyti Dominyka Atšaukti