Akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis – taip sako Pasaulinė Sveikatos Organizacija

12 Sau Akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis – taip sako Pasaulinė Sveikatos Organizacija

 

 

Svarbu! Maistas turi būti saugus ir sveikatai palankus!

Akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis – taip sako Pasaulinė Sveikatos Organizacija.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt. Akrilamidas susidaro vykstant reakcijai tarp amino rūgščių ir cukraus, paprastai maisto produktuose, turinčiuose krakmolo, kurie termiškai apdorojami aukštoje temperatūroje (virš 120 ºc kepant, kepant ant grotelių, skrudinant).

Paveikslėlis1

Pagaliau nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius.

Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai!!!

Skaityti daugiau: http://vmvt.lt/naujienos/akrilamido-kiekis-maisto-produktuose-turi-buti-mazinamas

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas

 

 

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą