23 Sau BANANŲ NAUDA ORGANIZMUI
Šiandien pakalbėkime apie vieną iš populiariausių vaisių – bananą. Jo naudą organizmui ir šio vaisiaus nokimo ciklo fazes. Kada bananai yra naudingiausi mūsų organizmui?
BANANŲ NAUDA ORGANIZMUI
- Turi vitamino PP (niacino) kuris yra svarbus energijos apykaitos procesams, centrinės nervų sistemos veiklai, veikia kraujo apykaitą praplėsdamas arterioles ir kapiliarus.
- Turi Vitamino C kuris yra galingas antioksidantas, padedantis organizmui nesenti bei padedantis kovoti su peršalimu.
- Turi Vitamino A kuris taip pat būtinas organizmui augti, formuotis kaulams ir dantims, naudingas odai, virškinimo ir kvėpavimo organų gleivinių veiklai, stimuliuoja imuninę sistemą.
- Bananuose gausu B grupės vitaminų, tad jie gerina protinę veiklą ir susikaupimą, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui.
- Turi Vitamino K kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose.
- Dėka vitamino E, reguliarus bananų valgymas stabdo senatvės požymius, didina odos stangrumą ir yra gera profilaktinė priemonė prieš raukšles.
- Turi Beta karotino kuris veikia kaip antioksidantas – saugo žmogaus organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, apsaugo odą nuo saulės nudegimų, padeda išlaikyti odos elastingumą, lėtina kataraktos vystymąsi, stiprina imunitetą.
- Cholinas – turi lipotropinių savybių (dalyvauja fosfolipidų sintezėje kepenyse), turi įtaką baltymų ir riebalų apykaitai, nukenksmina eilę kenksmingų medžiagų, greitai atlaisvina kepenis nuo riebiųjų rūgščių.
- Bananuose yra kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedidelis kiekis geležies.
- Bananai yra svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių – sacharozės, fruktozės, gliukozės.
- Taip pat bananuose yra daug kalio, o kalis padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą ir mažiną kaulams daromą druskos žalą.
- Tyrimai rodo, kad valgydami bananus galite sumažinti širdies smūgio riziką, insultą ir kai kurių formų vėžį.
- Bananai ramina skrandį, kartu su medumi padeda atstatyti normalų cukraus kiekį kraujyje, slopina pykinimą.
MAISTINĖ VERTĖ:
Energinė vertė – 90,6 kcal/384 kJ. Angliavandeniai – 20,3. Cukrūs – 18,1 g. Baltymai – 1,2 g. Riebalai – 0,2 g. Sočiosios riebalų rūgštys – 0,1 g. Maistinės skaidulos – 1,4 g. Vanduo – 74 g.
Komentarų nėra