BANANŲ NAUDA ORGANIZMUI

bananas, nokimas, bananai, geltona, balta, žalia

23 Sau BANANŲ NAUDA ORGANIZMUI

Šiandien pakalbėkime apie vieną iš populiariausių vaisių – bananą. Jo naudą organizmui ir šio vaisiaus nokimo ciklo fazes. Kada bananai yra naudingiausi mūsų organizmui?

BANANŲ NAUDA ORGANIZMUI

  1. Turi vitamino PP (niacino) kuris yra svarbus energijos apykaitos procesams, centrinės nervų sistemos veiklai, veikia kraujo apykaitą praplėsdamas arterioles ir kapiliarus.
  2. Turi Vitamino C kuris yra galingas antioksidantas, padedantis organizmui nesenti bei padedantis kovoti su peršalimu.
  3. Turi Vitamino A kuris taip pat būtinas organizmui augti, formuotis kaulams ir dantims, naudingas odai, virškinimo ir kvėpavimo organų gleivinių veiklai, stimuliuoja imuninę sistemą.
  4. Bananuose gausu B grupės vitaminų, tad jie gerina protinę veiklą ir susikaupimą, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui.
  5. Turi Vitamino K kuris dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose.
  6. Dėka vitamino E, reguliarus bananų valgymas stabdo senatvės požymius, didina odos stangrumą ir yra gera profilaktinė priemonė prieš raukšles.
  7. Turi Beta karotino kuris veikia kaip antioksidantas – saugo žmogaus organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, apsaugo odą nuo saulės nudegimų, padeda išlaikyti odos elastingumą, lėtina kataraktos vystymąsi, stiprina imunitetą.
  8. Cholinas – turi lipotropinių savybių (dalyvauja fosfolipidų sintezėje kepenyse), turi įtaką baltymų ir riebalų apykaitai, nukenksmina eilę kenksmingų medžiagų, greitai atlaisvina kepenis nuo riebiųjų rūgščių.
  9. Bananuose yra kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedidelis kiekis geležies.
  10. Bananai yra svarbus energijos šaltinis. Juose daug angliavandenių – sacharozės, fruktozės, gliukozės.
  11. Taip pat bananuose yra daug kalio, o kalis padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą ir mažiną kaulams daromą druskos žalą.
  12. Tyrimai rodo, kad valgydami bananus galite sumažinti širdies smūgio riziką, insultą ir kai kurių formų vėžį.
  13. Bananai ramina skrandį, kartu su medumi padeda atstatyti normalų cukraus kiekį kraujyje, slopina pykinimą.

MAISTINĖ VERTĖ:

Energinė vertė – 90,6 kcal/384 kJ. Angliavandeniai – 20,3. Cukrūs – 18,1 g. Baltymai – 1,2 g. Riebalai – 0,2 g. Sočiosios riebalų rūgštys – 0,1 g. Maistinės skaidulos – 1,4 g. Vanduo – 74 g.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą