CUKRAUS PAKAITALAI – STEVIJA

05 Bal CUKRAUS PAKAITALAI – STEVIJA

Šį mėnesį pakalbėkime apie saldiklius, cukraus pakaitalus, kokių jų būna, kas jie tokie…Saldikliai yra kelių rūšių: dirbtiniai ir natūralus, mes pakalbėsime būtent apie natūralius saldiklius.

Saldžioji Stevija

Stevija laikoma saldžiausiu pasaulyje augalu, kurio lapeliai yra 10-30 kartų saldesni už cukrų ir neturi kalorijų. Stevija pasižymi antibakterinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Saldiklis už cukrų yra saldesnis net iki 150 kartų.

Skystas Stevija saldiklis (Stevija sirupas). 6-7 lašai atstoja 1 arbatinį šaukštelį (5 g.) cukraus. Kadangi saldiklio saldumas tikrai nemažas, jo kiekį reikia didinti labai atsargiai (po 1 lašelį).

Stevijos milteliai. Savo konsistencija ir išvaizda labiausiai primena cukrų, nors yra kiek mažiau tirpesni vandenyje. Didžiausias šio tipo stevijos pliusas – šis „cukrus“ neturi jokio papildomo skonio. Viena taisyklė, kurią reikia žinoti – santykis su baltuoju cukranendrių cukrumi yra 1:250, t.y. 1 g stevijos miltelių yra toks pat saldus kaip 250 g cukraus.

Stevija tabletės. Tabletės gerai tirpsta betkokiame skystyje – tiek karštame, tiek vėsiame. Viena tabletė atitinka maždaug pusę arbatinio šaukštelio cukraus. Visgi, svarbu žinoti – grynos stevijos tablečių pavidalu rasti sudėtinga. Stevijos tabletės būna papildytos natrio karbonatu, vyno ar kitomis rūgštingumą reguliuojančiomis rūgštimis, leucetinu, eritritoliu ir kitomis medžiagomis. Dėl šios priežasties dažnai jos būna kaloringesnės, nei stevijos lapai – apie 30-50 Kcal./100 g.

Stevijos lapai. Tai vienas iš mažiausiai apdorotų stevijos produktų, kuris gali pasiekti mūsų namus.

Kokiu pavidalu vartoti Steviją?

  • Kulinarijoje labiausiai paplitę stevijos lašai, nes juos lengva dozuoti ir atrasti skonių balansą.
  • Kavai, arbatai ar kitiems gėrimams saldinti galite rinktis stevijos tabletes, kurios būna supakuotos patogiose, net kelionėms tinkamose pakuotėse.
  • Cukraus granulių pavidalu yra parduodami stevijos milteliai, tačiau elgtis su jais reikėtų labai atsargiai, nes pusę šaukštelio gali atstoti net iki 200 g cukraus. Jei stevijos padauginsite – galutiniame gaminyje gali atsirasti kartus poskonis.
  • Jei norite pačio natūraliausio produkto, galite tiesiog plikyti džiovintus ar šviežius stevijos lapus puodelyje ir mėgautis šviežia, natūraliai saldžia „medaus žolės“ arbata.
Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą