
22 Rgs Dalinamės įspūdžiais iš renginio ,,Visi kartu gaminame sveikai”
Dar Avicena sakė, kad norint išsaugoti sveikatą reikia vengti to, kas kenkia ir saikingai vartoti tai, kas naudinga. Šitie žodžiai aktualūs ir šiandien, juk mitybos įtaka žmonių sveikatai priskiriama prie vienų iš svarbiausių gerą sveikatą užtikrinančių veiksnių. Ir tai labai yra svarbu kalbant apie vaikų sveikatą, kurios tvirti pamatai padedami dar ankstyvoje vaikystėje.
Šiuolaikiai vaikai į mokyklas ateina jau su tam tikrų ligų ,,puokšte”, kuri yra netinkamos mitybos pasekmė. Pagal atliktus tyrimus yra nustatyta, kad mūsų vaikai valgo per mažai daržovių ir vaisių, riebiai ir saldžiai užkandžiauja, mėgsta greitą maistą, geria daug saldžių gaiviųjų gėrimų. Todėl labai svarbu jau nuo pat mažens ugdyti vaikus, skatinti juos laikytis sveikatai palankios mitybos įpročių.
Ugdymo įstaigose vaikų maitinimas yra reglamentuotas, apibrėžta, kokie maisto produktai yra rekomenduojami vaikų mityboje, kokie – draudžiami ar nerekomenduojami, kiek patiekaluose turėtų būti cukraus ar druskos. Mityba ugdymo įstaigose turi tikrai daug privalumų, bet yra ir nemažai klausimų, kuriuos išsprendus, vaikų maitinimu būtų patenkinti visi: nuo tėvų iki pedagogų. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų valgiaraščiuose trūksta įvairesnių, šiuolaikiškesnių sveikatai palankių patiekalų, užkandžių, kurie būtų pateikiami patraukliai, per mažai patiekiama įvairių, sezoninių vaisių ir daržovių, bei iš jų pagamintų patiekalų, dažnai dėl pasenusios įrangos patiekalai perkepami ar perverdami, naudojama daug rafinuotų produktų ar riebių padažų, o gyvūninės kilmės produktai retai keičiami į daug baltymų turinčias ankštines kultūras.
Nuo 2015m. rugsėjo VšĮ ,,Tikra mityba“ įgyvendina socialinės atsakomybės projektą ,,Sveikatai palankūs“, kuriame dalyvauja ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Projekto tikslas: didinti visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos bendruomenės: nuo vaikučių, personalo iki tėvelių sveikatai palankios mitybos ir sveikos gyvensenos raštingumą, skatinti sveikai maitintis, suteikti žinių bei šviesti sveikos gyvensenos klausimais.
Š.m. rugsėjo 22 dieną VšĮ ,,Tikra mityba” bendradabiaudami kartu su Kauno Maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Viešbučių ir restoranų sektoriumi organizavo Kauno miesto ikimokyklinio ugdymo specialistams renginį ,,Visi kartu gaminame sveikai”, kurio metu specialistai ne tik diskutavo ką daryti, kad vaikams gaminamas maistas būtų skanus, patrauklus ir sveikatai palankus, bet buvo dalinami patarimai virtuvių virėjoms, kokius produktus rinktis ir kaip gaminti sveikatai palankius patiekalus, kuriuos pamėgtų ir mūsų mažieji. Juk ruošiant patiekalus reikia sudėti ne tik tinkamas žaliavas, bet ir gaminti su meile, o tada vaikai atsidėkos šypsena ir pietų lėkštės liks tuščios.
VšĮ ,,Tikra mityba” direktorė Danguolė Gasparavičienė akcentavo jog labai svarbu, kad ne tik ugdymo įstaigoje vaikų mityba atitiktų sveikos mitybos principus, bet ir kiekvienuose namuose, kiekvienoje šeimoje pirmenybė būtų teikiama sveikatai naudingesnių produktų pasirinkimui, ant kasdieninio ar šventinio stalo garuotų sveikatai palankūs patiekalai ir pirmiausia tėvai būtų pavyzdžiu savo vaikams renkantis sveikatai palankius patiekalus.
Viešbučių ir restoranų sektoriaus profesijos mokytojos ir mokiniai gamino ir degustacijai pateikė tausojančių vištienos patiekalų, košių, sveikatai palankių desertų, praktiškai pademonstravo, kaip galima pateikti patiekalus vaikams patraukliai.
Šiandien dienai labai sunku atsirinkti, o kas iš tikro yra sveika mūsų vaikams. Manu, kad bendradarbiaujant mes galėsime paruošti gerus virėjus ne tik restoranams, kavinėms, bet ir darželių bei mokyklų valgykloms. Juk reikia gerų atsidavusių virėjų ne tik garsiems restoranams, bet ir kitoms maitinimo įmonėms, kur galima ne tik skaniai, bet ir sveikai pavalgyti, -sakė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro viešbučių ir restoranų sektoriaus vadovė Sonata Andriuškevičienė.
Renginyje netrūko diskusijų, dalijimosi gerąja patirtimi, o svarbiausia visi nutarė, kad tokie renginiai labai reikalingi. Juk tik dirbant visiems išvien, žingsnis po žingsnio mes galime pasiekti didelių tikslų tobulinant vaikų mitybą ugdymo įstaigose. Tokių renginių tikrai reikia, naujas idėjas būtinai pritaikysime ruošiant patiekalus vaikams savo ugdymo įstaigose, sakė ugdymo įstaigų specialistės.
Džiaugiamės projekto partneriais prekybos tinklu ,,Iki”, AB ,,Vilniaus paukštynu”, kurie plėtoja savo veiklą sveikatai palankių maisto produktų gamybos srityje ir savo ilgalaikius tikslus sieja su sveikatai palankių produktų kūrimu. Džiugu, kad jie taip pat siekia, kad visuomenė atpažintų ir rinktųsi sveikatai naudingą maistą bei laikytųsi sveikos subalansuotos mitybos principų tiek namuose, tiek ugdymo įstaigose ar kitose viešojo maitinimo įstaigose.
VšĮ ,,Tikra mityba“ vykdo šviečiamąją veiklą ne tik ugdymo įstaigų bendruomenėms bet ir visai visuomenei, skatindama juos rinktis sveikatai palankius maisto produktus, sveikai maitintis, vykdo maisto pramonės specialistų mokymus, skatindama juos gaminti kuo daugiau ir įvairesnio ir sveikatai palankesnių maisto produktų ir svarbiausia siūlo nepamiršti, kad gyventume ne tam, kad valgytumėte, o valgytumėm tam, kad gyventumėm!
Dėkojame iniciatyvos rėmėjams!
Renginio akimirkos
„Projektą finansuoja Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“
Komentarų nėra