Įvertintas su maistu besiliečiančių metalinių gaminių saugumas

07 Lie Įvertintas su maistu besiliečiančių metalinių gaminių saugumas

Per pastarąjį pusmetį iš mažmeninės ir didmeninės prekybos įmonių buvo atrinkti ir laboratorijoje ištirti metaliniai gaminiai, skirti liestis su maistu (stalo įrankiai, konservavimo dangteliai, puodai, česnakų spaudyklės, keptuvės, kavinukai, trintuvės, vienkartiniai indeliai iš folijos ir kt.). Tyrimai parodė, daugelis gaminių, pagamintų Kinijoje, Ukrainoje ir Rusijoje – saugūs. Reikalavimų neatitiko tik vienos rūšies gaminiai.

Iš viso buvo atrinkta ir ištirta 18 skirtingų pavadinimų metalinių gaminių. Reikalavimų neatitiko 48 ukrainietiškų ketaus keptuvių partija. Jose nustatyta per didelė chromo migracija – 0,7 mg/l., tuo tarpu Lietuvos higienos normoje HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ nurodyta, kad chromo ir nikelio, migruojančio iš gaminių į maistą, kiekis negali viršyti 0,1 mg/l, o aliuminio – 0,5 mg/l.

„Tikrinant besiliečiančių su maistu metalinių gaminių ženklinimo informaciją, pažeidimų nustatyta kur kas dažniau. Pvz. ketaus keptuvių naudojimo instrukcijose nebuvo nurodyta, kad jose negalima gaminti rūgštaus maisto, nors siekiant išvengti metalinių su maistu besiliečiančių gaminių korozijos, jų etiketėse turi būti pateikta informacija dėl rūgštaus, sūraus ar šarminio maisto laikymo ir ruošimo. Prekiaujančiai įmonei buvo nurodyta patikslinti naudojimo instrukciją, įrašant: „Keptuvių negalima naudoti su rūgščiais produktais”. Kai kurių kitų gaminių naudojimo instrukcijos buvo pateiktos ne lietuvių kalba arba į valstybinę kalbą išversta ne visa gamintojo informacija apie gaminio naudojimo ypatumus, jo priežiūrą ar saugą. ”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Skirmantė Ambrazienė.

Pasak specialistės, įvairiuose produktuose (pvz. obuolių tyrėje, rabarbaruose, marinuotose daržovėse, pomidorų tyrėje, acte ar sūdytoje silkėje ir kt.) esančios rūgštys ir druska skatina aliuminio išsiskyrimą iš dubenų, puodų, vienkartinių kepimo formų ir folijų. Todėl tokiuose induose taip pat nereikėtų ruošti ir laikyti rūgštaus, sūraus ar šarminio maisto. Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kad aliuminio gaminių etiketėse būtų įspėjimai: „Nenaudokite šio indo rūgštiems, šarminiams ir sūriems maisto produktams laikyti ir ruošti“.

Informacija iš www.vmvt.lt

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą