Kaip išvengti maisto švaistymo?

03 Sau Kaip išvengti maisto švaistymo?

Turbūt kiekvienas sutiktų, kad po švenčių dažniausiai lieka daug nesuvalgyto maisto. Netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena iš labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu namuose priežasčių.
Svarbiausia žinoti, kad maistą per porą valandų reikėtų sudėti į šaldytuvą, nesvarbu, ar jis prieš tai buvo patiektas ant stalo, ar parneštas iš parduotuvės. Bakterijoms daugintis palankiausia +37° C temperatūra, todėl  jei maistas laikomas kambario temperatūroje daugiau nei dvi valandas, bakterijų skaičius gali pasiekti tokį lygį, dėl kurio maistas taps nesaugus vartoti.
picture1
Patarimai, kaip sumažinti maisto švaistymą:
 
Šaldykite maistą
Maistą saugu užšaldyti iki „Tinka vartoti iki … “ datos. Galima užšaldyti bemaž visą maistą – netgi mėsos produktus ar jau pagamintus patiekalus. Maisto likučius reikėtų atvėsinti, uždengti ir sudėti į šaldytuvą ar šaldiklį per 1–2 valandas. Jeigu turite daug vienos rūšies maisto, suskirstykite jį į mažesnes porcijas – maistas taip greičiau atvės ir galėsite užšaldyti, o vėliau atšildyti tik reikiamą kiekį.
Maistą atšildžius, jį privaloma suvartoti per 24 valandas. Yra trys būdai kaip atšildyti užšaldytus produktus: šaldytuve, šaltame vandenyje ar mikrobangų krosnelėje. Saugiausias yra pirmasis būdas. Norint greitai atšildyti maistą, jį reikėtų įdėti į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti į šaltą vandenį. Vandenį keisti kas 30 minučių.
 
Užšaldant maistą geriausia jį laikyti hermetiškoje pakuotėje arba prieš šaldymą gerai suvynioti į šaldymo maišelius ar plėvelę, kad neišdžiūtų šaltas oras. Iš šaldymo maišelių reikėtų pašalinti kuo daugiau oro.
Užšaldomus produktus suženklinkite. Į šaldiklį sudėti suženklinti produktai ir ant jų nurodyta data vėliau leis jums greičiau juos surasti ir žinoti, kiek laiko produktai buvo užšaldyti.
Įsidėmėkite, kad maisto likučius reikėtų suvalgyti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną). Nešildykite maisto likučių daugiau nei vieną kartą bei nemaišykite su šviežiais produktais.
Kai kurie produktai gali būti saugūs vartoti 3–5 dienas, tačiau kuo ilgiau maistas laikomas nesuvartotas, tuo didesnė tikimybė juo apsinuodyti.
 
Pakartotinai šildant sriubas ir padažus rekomenduojama juos užvirinti, kiti produktai turėtų pasiekti bent +75° C temperatūrą.  Maistą nuolat maišykite, kad vienodai pasiskirstytų temperatūra ir jį patiekite karštą.
Planuokite porcijų dydžius. Prieš planuodami gaminti maistą pagalvokite, kiek žmonių tai valgys ir kokio dydžio turėtų būti porcijos.
rgrgfw
 
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas
Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą