KAIP MAITINTIS PER KARŠČIUS

vaisiai, vanduo, mergina, salotos, bananas, greifrutas, ausinės, papaja

11 Lie KAIP MAITINTIS PER KARŠČIUS

Vasara, kuomet karšta, keičiasi ir mitybos įpročiai. Kokių mitybos taisyklių reikia laikytis, kuomet lauke karšta?

  1. KUO DAUGIAU SKYSČIŲ

Esant karštiems orams, organizmas netenka daug skysčių, todėl reikia nepamiršti jų papildyti. Rekomenduojama kas 40-50 min. išgerti 100-200 ml. vandens.

  1. MAŽIAU KALORIJŲ

Nustatyta, kad karštomis vasaros mūsų organizmo energijos poreikis sumažėja maždaug 5 proc. Tai reiškia, kad reikėtų vartoti mažiau kalorijų turintį maistą. Per karčius dienos racioną turėtų sudaryti: 28 % riebalų (2/3 riebalų turėtų sudaryti augalinės kilmės), 55 % baltymų (augalinių ir gyvūninių baltymų santykis turėtų būti 50/50), 17 % angliavandenių.

  1. NEPRALEISTI VALGYMŲ

Nors ir karšta, tačiau reikėtų valgyti tiek pusryčius, tiek pietus, tiek vakarienę. Reikėtų rinktis lengvesnius patiekalus, stengtis valgyti, kol nėra labai karšta.

  1. PER PIETUS VALGYKITE DAUGIAU ANGLIAVANDENIŲ

Šaltuoju metu sezonu daugiau angliavandenių turinčių produktų reikėtų valgyti per pusryčius. Per karščius tokį maistą rekomenduojama valgyti pietums. Tai galėtų būti daržovių ir vaisių salotos, grikiai, ryžiai, neriebios sriubos. Valgydami tokius patiekalus nesijausite apsunkę. Mėsą ir žuvį rekomenduojama rinktis vakarienės metu.

  1. DAUGIAU VITAMINŲ

Prakaituojant iš organizmo pasišalina daugiau vitaminų ir mikroelementų. Todėl dažnai jaučiamas silpnumas, silpnėja imunitetas, gali išsivystyti avitaminozė. Norint išvengti šios problemos, valgykite daugiau šviežių vaisių, daržovių, uogų.

Svarbu: Per karščius organizmas yra jautresnis įvairioms žarnyno infekcijoms. Todėl nepamirškite kruopščiai nuplauti vaisius, daržoves, prieskonines žoleles. Greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą