KALĖDINIS MIELINIS PYRAGAS-VYNIOTINIS SU AGUONOMIS

20 Gru KALĖDINIS MIELINIS PYRAGAS-VYNIOTINIS SU AGUONOMIS

Gamybai reikės:

Tešlai:

  • 200 ml. pieno 3,5 %;
  • 30 g. šviežių mielių;
  • 100 g. cukraus;
  • 400 g. kvietinių miltų;
  • ½ a. š. druskos;
  • 1 vnt. kiaušinių;
  • 100 g. sviesto 82 %;

Įdarui:

  • 20 g. sviesto 82 %;
  • 1 vnt. kiaušinių trynio;
  • 100 g. medaus;

Aptepimui:

  • 1 vnt. kiaušinių baltymo;
  • 1 v. š. vandens.

Gamybos eiga:

Tešla: mielės ištirpinamos trečdalyje pašildyto pieno. Į gautą tirpalą įberiamas šaukštas cukraus, porą šaukštų miltų, viskas išmaišoma (tešla turi būti skysta) ir palaikoma šiltai. Kai mielės suaktyvėja, supilamas likęs  pašildytas pienas, kurio temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 35 °C, suberiama ½  likusio cukraus, ½  išsijotų miltų ir viskas išmaišoma. Gauta tešla rauginama šiltoje vietoje. Kai tešla pakyla, suberiamas likęs cukrus, druska, supilamas išplaktas kiaušinis ir viskas gerai išmaišoma, kad ištirptų cukrus ir druska. Tada suberiami likę miltai ir viskas išmaišoma. Į masę supilamas ištirpintas sviestas ir tešla gerai išminkoma. Tešla pabarstoma miltais ir laikoma šiltai, kol jos tūris padidėja 2–3 kartus.

Įdaras: aguonos nuplaunamos, užpilamos vandeniu ir brinkinamos. Išbrinkus aguonoms nupilamas vanduo ir aguonos yra sumalamos. Kiaušinio trynys lengvai išplakamas su medumi. Į trynio ir medaus masę dedamos aguonos ir viskas gerai išmaišoma.

Iškilusi tešla „nusodinama“ (nuspaudžiama ranka) ir iškočiojama 5 mm storio. Iškočiojus tešla patepama ištirpinu sviestu. Ant tešlos dedamas įdaras ir tešla susukama. Susuktas vyniotinis dedamas į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palaikomas šiltai 15–20 minučių, kad pakiltų.

Kiaušinio baltymas išplakamas su vandeniu ir aptepamas paruoštas vyniotinis.

Kepama iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pyragas gražiai parus.

Skanių artėjančių švenčių!

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą