Konferencija „Naujas požiūris į vaikų mitybą“

30 Geg Konferencija „Naujas požiūris į vaikų mitybą“

Gegužės 27 d. Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyrius kartu su VšĮ ,,Tikra mityba“ Kačerginės daugiafunkciame centre organizavo respublikinę konferenciją „Naujas požiūris į vaikų mitybą“, skirtą ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų vadovams, dietistams, tėveliams, maitinimo įmonių vadovams, institucijų, vykdančių maisto kokybės ir saugos kontrolę, atstovams, visiems vaikų mitybos problemoms neabejingiems bendruomenės nariams.

Konferencijos dalyvius pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras, LR Seimo narė Raminta Popovienė, sveikinimo kalbose pažymėję šios srities svarbą, darbuotojų atsakomybę ir būtinybę siekti geriausių rezultatų. Konferencijoje dalyvavusi viešnia iš Vilniaus – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja Daiva Švelnienė pristatė respublikines vaikų maitinimo aktualijas šiandien ir naują požiūrį į bendrus visų institucijų darbus ateityje. Lektorė supažindino su kitų Lietuvos savivaldybių bei užsienio šalių gerąja praktika ir patirtimi šioje srityje, pasidalino naujaisiais maitinimo organizavimo ir kontrolės planais, pateikė naujo požiūrio į vaikų mitybą tikslus ir išsamias rekomendacijas.

Konferencijos dalyviams buvo pristatyta išsami, objektyvi Kauno r. ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo patalpų būklės analizė, kurią atliko Kauno VMVT viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas ir vyr. specialistė – maisto produktų inspektorė Danguolė Grigalevičienė. Pranešėjai pasidžiaugė, kad nei 2015 metais, nei 2016 metais Kauno rajono ugdymo įstaigose nebuvo ligų protrūkių, apsinuodijimų maistu, pasitvirtinusių skundų dėl maisto kokybės. Ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo būklė yra saugi ir gera, maistas ruošiamas vietoje, iš kokybiškų žaliavų. KVMVT atstovai pristatė ir plačiai pakomentavo naujausius teisės aktus vaikų maitinimo organizavimo srityje ir atsakė į gausius konferencijos dalyvių klausimus.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė pristatė svarbiausius maitinimo organizavimo aspektus Kauno rajone 2016 metais. Šiuo metu maitinimo paslauga iš viso teikiama 56 ugdymo įstaigose, jose yra maitinami 11 727 vaikai, iš jų 1861 gauna nemokamą maitinimą. Šviežias maistas visose mokyklose yra ruošiamas vietoje, tik į 6 savo virtuvių neturinčius skyrius karštas maistas pristatomas termosais. Visos ugdymo įstaigos, kaip ir kasmet, aktyviai dalyvavo ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisiai mokykloms“ – per mokslo metus iš viso nemokamai išdalinta vaikams 30 396 kg ekologiškų pieno produktų (pieno, jogurto, sūrio) ir 23 806 kg ekologiškų obuolių ir jų sulčių. Taip pat Kauno r. ugdymo įstaigos pasinaudojo Rusijos vykdomu embargu Lietuvos maisto produktams: bendradarbiaujant su labdaros ir paramos fondu „Maisto bankas“, ugdymo įstaigos gavo didelę Lietuvoje užaugintų morkų, kopūstų labdarą (virš 12 000 kg). Šių priemonių dėka buvo pagerinta vaikų maitinimo kokybė, organizuojamos sveiko maisto dienos. Kauno rajone 56 proc. mokyklų turi itin moderniai įruoštus maisto tvarkymo skyrius (Lietuvoje 23 proc.). Artimiausi laukiantys darbai – toliau didinti sveiko ir ekologiško maisto vartojimą, mažinti maisto atliekų kiekį, ugdyti valgymo kultūrą, atsižvelgti į vaikus, turinčius specialiųjų maitinimosi poreikių, stiprinti bendradarbiavimą su tėvais.

KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijų centro lektorė Žydronė Valatkevičienė pristatė šio centro ir Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus bendradarbiavimo rezultatus. Šio moderniausio Baltijos šalyse centro mokomojoje virtuvėje reguliariai vyko Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai ir praktiniai mokymai. Mokyklų virėjos mokymų metu buvo supažindintos su tradicinės ir klasikinės maisto gamybos technologijomis, sveikatą tausojančiomis bei užsienio šalių patiekalų maisto gamybos technologijomis. Lektorė įteikė Cheminės technologijos dekano apdovanojimą Jonučių gimnazijos technologijų mokytojai Violetai Ruseckienei ir 11-12 klasių mokiniams – aktyviausiems mitybos technologijos programų dalyviams, šios srities olimpiadų nugalėtojams Jie pakviesti į specializuotą ekskursiją KTU Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centre, susipažinti su unikalia pilotine įranga maisto pramonei bei naujausiomis maisto gamybos technologijomis.

VŠĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė supažindino konferencijos dalyvius su projekto „Sveikatai palankūs“ vykdymo eiga ir rezultatais. Šiame projekte dalyvauja 12 Kauno rajono ugdymo įstaigų. 2015-2016 metais vyko šios projekto veiklos: teminiai renginiai ir konkursai įtraukiantys visą ugdymo įstaigos bendruomenę, gaminimo pamokėlės vaikams ugdymo įstaigos virtuvėje, vaikų vizitai ūkiuose/ gamybos įmonėse, sveikatai palankių maisto produktų degustavimas, sveikos mitybos mokymai visai ugdymo įstaigos bendruomenei, maisto kultūros formavimas kasdieninių valgymų metu, naujų valgiaraščių parengimas.

Konferencijos antroje dalyje, dalyviai galėjo gyvai stebėti sveikatai palankių patiekalų pristatymą – jų gamybą ir išradingus pateikimo vaikams būdus. Kačerginės daugiafunkcio centro virtuvėje nuo pat ryto triūsė žymūs šefai – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai, maisto produktus dovanojo AB ,,Vilniaus paukštynas“, UAB ,,Rimi Lietuva“, UAB ,,Straikas“. Konferencijos dalyvių vertinimui buvo pateiktas paukštienos troškinys su riešutais, avinžirnių troškinys ir firminis Kačerginės daugiafunkcio centro kopūstų pyragas. Taip pat, nuoširdžiai dėkojame už bendradarbiavimą  Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrui.

Džiaugiamės visų aktyviu dalyvavimu!

 

 

 

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą