KŪČIŲ STALO SERVIRAVIMO TRADCIJOS

11 Gru KŪČIŲ STALO SERVIRAVIMO TRADCIJOS

Liko tik pora savaičių iki visų laukiamų švenčių… Daugelis jau galvoja, kas šiemet bus ant jų šventinio stalo, kuo reikės nustebinti artimuosius ir ieško įvairiausių receptų… Ateinančias dvi savaites kasdien su Jumis pasidalinsime mūsų idėjomis šventiniam stalui!

O šiandien pakalbėkime apie Kūčių stalo tradicijas…

Visi puikiai žinome, kad pagal tradicijas ant Kūčių stalo dedama 12 valgių, nes Jėzus turėjo 12 apaštalų. Visi valgiai – pasninkiniai: žuvis, silkė, kūčiukai su aguonų pienu, kisielius, džiovintų vaisių sriuba, žieminių ir džiovintų daržovių mišrainė, grybai, virtos bulvės, rauginti kopūstai, duona.

Tačiau, ar žinojote, kad egzistuoja Kūčių stalo serviravimo taisyklės? Kokios jos?

KŪČIŲ STALO PATIEKALAI:

Ritualiniai patiekalai:

  1. Kalėdaičiai (plotkelės – simbolinė duonelė, per kurią į kiekvienus namus ateina Dievo dvasia).
  2. Kūčia (skirta prosenelių vėlėms vaišinti).
  3. Kūčiukai (šližikai) su aguonų pienu (sugrįžtančios saulės ir meilės simbolis, duoklė protėvių vėlėms).
  4. Kisielius (skirta prosenelių vėlėms vaišinti)

Šalti ir karšti patiekalai:

  • Šalta migdolų sriuba
  • Karšti barščiai su ausytėmis
  • Daržovių patiekalai (pvz. burokėliai su pupelėmis)
  • Grybų patiekalai (pvz. grybai su silke)
  • Žuvies patiekalas (pvz. karpis, lydeka)
  • Miltinis patiekalas (pvz. koldūnai su baravykais, pyragėliai su grybais)

Desertai:

  1. Pyragas (pvz. Aguonų)
  2. Vaisiai, riešutai, džiovintų vaisių

KŪČIŲ STALO SERVIRAVIMAS:

  • Ž – Šventinė žvakė
  • R – nekulti rugiai primena, kad Jėzus gimė tvartelyje ant šieno
  • D- duona
  • Dr – druska
  • P – pipirai
  • Š – šienas po staltiese simbolizuoja gerą būsimų metų derlių.
  • Žydinčios gėlės ant stalo netinka.
  • VY – vynas ir vanduo pastatytas šalia šeimininko, gale stalo.
  • VĖ – vėlės – jei tais metais yra miręs šeimos narys arba negali dalyvauti Kūčių vakarienėje, paliekama tuščia vieta prie stalo. Pastatoma lėkštė, tačiau be peilių ir šakučių. Ant lėkštės statoma žvakelė, kuri uždegama vakarienės metu.

Duona kiekvienam patiekiama individualiai duonlėkštėje.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą