Maisto sušaldymas. Ką turėtume žinoti?

13 Lie Maisto sušaldymas. Ką turėtume žinoti?

Ar žinote, kad per metus kiekvienas lietuvis išmeta apie 50 kg maisto atliekų, kurių dalis dar nesugedusi ir tinkama vartoti. Visi puikiai žinome, kad planuodami pirkinius ne tik sutaupome, bet ir išvengiame nereikalingų pirkinių įsigijimo, na o maisto atžvilgiu – mažiau išmetame nesuvartotų maisto produktų. Keletas patarimų, padėsiantys mažinti maisto atliekas.

Maisto švaistymas be abejonės turi didžiulį neigiamą poveikį ribotiems gamtos ištekliams ir aplinkai. Pasak VšĮ Tikra Mityba direktorės Danguolės Gasparavičienės, siekdami mažinti maisto švaistymą turėtume atsižvelgti ne tik į maisto pramonės įmones, bet ir į namų ūkius:

„Maisto gaminimo įpročius bei subtilybes diktuoja ne tik mitybos specialistai, virtuvių šefai ar maisto žinovai, bet ir nuolatos greitėjantis gyvenimo tempas. Kad sumažintume maisto atliekas namuose visų pirma turėtume pirkti maisto tiek, kiek mums jo reikia, o tai lengviausia padaryti planuojant visos savaitės valgiaraštį. Kiekviena šeimininkė suplanavusi, ką gamins, apžiūrėjusi maisto produktų likučius šaldytuve, tikrai gali išvengti maisto švaistymo, na ir piniginės plonėjimo,“- teigia D. Gasparavičienė.

Pagrindiniai žingsniai siekiant sumažinti išmetamo maisto kiekį, pasak specialistės, labai praktiški:

  • Susidaryti savaitės valgiaraštį ir patikrinti turimas maisto atsargas;
  • Eiti apsipirkti tik su iš anksto paruoštu maisto produktų sąrašu;
  • Pirkti tiksliai tik to, ko reikia;
  • Renkantis maisto produktus atidžiai stebėti tinkamumo vartoti datas;
  • Maistą šaldytuve laikyti laikantis gamintojo nurodytose laikymo sąlygose;
  • Neprigaminti maisto tiek, kad paskui jį reikėtų išmesti. Na, o jei taip atsitiko, tai visuomet yra galimybė, padalinus į mažesnes porcijas jį tinkamai užšaldyti.

„Dažnai šeimininkės nepagrįstai baiminasi šaldytų maisto produktų. Tačiau esant tokiam greitam gyvenimo tempui, šaldyti maisto produktai gali praversti ir sutaupyti nemažai laiko. Aišku, nėra kalbos, kad sveikiausia ir naudingiausia čia ir dabar pagamintas maistas, bet pravartu turėti ir maisto produktų atsargų šaldiklyje. Juk vasarą atlikus namų darbus: prisišaldžius savo sodo ar daržo uogų, vaisių, įvairių daržovių ar žolelių jomis mėgautis galime visą žiemą, ir tai yra tikrai naudingiau, nei prekybos centre žiemą nupirktas iš kažkur toli atvežtas vaisius ar daržovė, – teigia D. Gasparavičienė, – Be to, iš anksto tinkamai pasiruošus pusgaminių, tinkamai juos užšaldžius, galima sutaupyti nemažai laiko ar tiesiog bus patogu, kai tiesiog būsite pavargę po dienos darbų.“

Specialistė tikina, kad šaldymas yra vienas iš geriausių ir patogiausių konservavimo būdų norint išsaugoti maisto produktų maistinę vertę, kurį žmonės naudoja nuo seno, kad ilgiau išlaikyti maisto produktus. Tinkamai užšaldant išlieka apie 85-90 proc. biologiškai vertingų medžiagų, išlaikoma spalva, aromatas. Be to, konservuojant šiuo būdu nenaudojami jokie pridėtiniai ingredientai: konservavimo medžiagos, druska ir pan. Yra daug mitų susijusių su šaldytu maistu, tačiau ne visais jais galima tikėti.

„Neperdirbti ar perdirbti maisto produktai gali būti sušaldomi tik tokiuose įrenginiuose, kurie turi sušaldymo funkciją. Sušaldomi maisto produktai (mėsa, žuvis, paukštiena jų pusgaminiai ir kt.) turi būti kokybiški. Negalima sušaldyti maisto produktų, kurių tinkamumo terminas trumpesnis nei 2/3 termino nuo produkto įsigijimo datos. Visi maisto produktai prieš sušaldymą gali būti apdorojami, t. y. išrūšiuojami, nuvalomi, supjaustomi, sukapojami, iškaulinami, kaitinami, brandinami, vakuumuojami ir t.t. Rekomenduojama sušaldyti kuo mažesniais kiekiais, kad sušaldomas maisto produktas greičiau praeitų per maksimalios ledo kristalizacijos temperatūros diapazoną, kuris dažniausiai būna nuo –1º C iki – 5º C,“ – teigia D. Gasparavičienė.

Prieš sušaldant maisto produktus, jie turi būti sudedami į specialiai tam skirtus maišelius, dėžutes ar vakuumuojami. Rekomenduojama produktus sušaldyti reikiamomis porcijomis, kad nereikėtų per daug atšildyto maisto išmesti. Sušaldymas laikomas visiškai užbaigtu tada, kai temperatūra produkto viduje arba tarp produktų pasiekia –18º C.

Tačiau ne mažiau svarbus ir tinkamas atšildymas. Šaldytą mėsą, paukštieną, pusgaminius reikėtų atšildyti šaldytuve 0-6º C temperatūroje, kad būtų išvengta mikroorganizmų dauginimosi.  Sušaldytas daržoves, uogas, žalumynus rekomenduojama iškart termiškai apdoroti, be atšildymo. Atšildyti maisto produktai per 24 valandas turėtų būti panaudojami patiekalų gamybai. Na ir svarbu nepamiršti, kad draudžiama pakartotinai užšaldyti atšildytą maistą.

Specialistė teigia, kad gaminant maistą naudodami šaldytus produktus jūs visus metus galėsite valgyti platų sezoninių daržovių ar uogų asortimentą, žinoma, šviežias produktas yra geriau, tačiau jei jau jis pabuvo šaldytuve dieną ar dvi, jis praranda savo šviežumą, be to, šiltuoju metų sezonu, kol atsigabename produktus iki namų, jie taip pat praranda dalį savo šviežumo.

Kai maistą gamindami naudojame šaldytus produktus, jų atsišildome tik tiek, kiek reikia konkrečiam patiekalui ar patiekalams, taigi, išvengiame maisto produktų išmetimo, jei jų lieka. Šaldyti produktai itin gelbsti, kai norime pagaminti greitai, neturime laiko sukioti prie viryklės, kas jau tampa savaitgalio pramoga. Todėl neretai imame iš šaldiklio šaldytas daržoves, blynelius ar koldūnus, vištienos kepsnelius, ar net uogas prie deserto.

Vartokime atsakingai ir valgykime sveikai!

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą