OMEGA 6 IR OMEGA 3 RIEBALŲ RŪGŠČIŲ SANTYKIS

02 Gru OMEGA 6 IR OMEGA 3 RIEBALŲ RŪGŠČIŲ SANTYKIS

Renkantis maistą ir atkreipiant dėmesį į riebalus svarbu tinkamas Omega 6 ir Omega 3 riebalų rūgščių santykis. Šis santykis svarbus mūsų sveikatai, savijautai ir tinkamai bei subalansuotai mitybai. Remiantis mokslininkų duomenimis Omega 6 ir omega 3 riebalų rūgščių santykis turėtų būti 3:1 arba 4:1, tačiau realiai susiduriama su visiškai kitokia situacija – 15:1 ir 16:1.

Pastebėta, kad mityboje vyrauja žymiai per didelis Omega 6 riebalų rūgščių kiekis. Kaip sugrįžti prie šių riebalų rūgščių balanso ir pagelbėti savo sveikatai?

Vienareikšmiškai mityboje derėtų mažinti Omega 6 riebalų rūgščių turinčių maisto produktų kiekį ir padidinti Omega 3 riebalų rūgščių kiekį. Omega 6 mums reikalingas, tačiau mes net negalvodami gauname šių rūgščių pakankamai su mums įprastu maistu, tuo tarpu kad gautume Omega 3 – reikia pasistengti, ypač jei žmogus nevalgo tam tikrų maisto produktų ar yra vegetaras.

Omega-3 riebalų rūgštys yra nepakeičiami ir būtinos mūsų organizmui, gaminat įvairius biologiškai aktyvius junginius. Jų organizmas pats nepasigamina, todėl būtina Omega-3 gauti su maistu.

Omega-3 riebalų rūgščių gausu riebiose jūrinėse žuvyse – lašišose, jūros lydekose, doradose, taip pat lietuvių nuo seno mėgstamose silkėse. Omega-3 randama ir graikiniuose riešutuose, linų sėmenyse, rapsų, kanapių aliejuje, moliūgų ir bolivinių balandų sėklose.

Rekomenduojama Omega-3 dienos norma 1-2,5 g.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą