Per dvejus pandemijos metus daugiau nei pusė tūkstančio gyventojų pradėjo maisto gamybos verslą namuose

06 Sau Per dvejus pandemijos metus daugiau nei pusė tūkstančio gyventojų pradėjo maisto gamybos verslą namuose

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo 2019 m. kai įsigaliojo supaprastinti reikalavimai leidžiantys namų virtuvėje mažais kiekiais gaminti ir tiekti galutiniams vartotojams įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus, namuose ėmėsi gaminti ir tiesiogiai pirkėjams tiekti daugiau kaip 500 naujų verslo subjektų. Pernai maisto produktų gamybą namuose mažais kiekiais pradėjo dvigubai daugiau naujų maisto gamintojų lyginant su 2020 m. ir šis skaičius nuolat auga. Daugiausia tokia veikla užsiimančių yra Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje. 

Populiariausia išlieka namuose gaminamų kepinių veikla: iš 331 praeitais metais užregistruoto naujo smulkaus gamintojo, net 65 proc. nurodė, kad ketina užsiimti kepyklos veikla bei miltinių produktų gamyba, tik kiek mažiau populiaru buvo imtis paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.

„Pastebime, jog pandemija ir supaprastinti reikalavimai, daugelį paskatino ryžtis savo hobį paversti verslu, kurį pradėti kiekvienas gali savo namų virtuvėje. Nuolat stebime situaciją, konsultuojamės su gamintojais, kaip dar labiau palengvinti sąlygas ir paskatinti smulkųjį verslą. Matydami išaugusią konditerinių gaminių pasiūlą ir įvairovę bei atsirandančias naujas, vis išradingesnes tendencijas desertų gamyboje ir pateikime, papildėme namuose mažais kiekiais leistinų gaminti paruoštų valgių ir patiekalų asortimentą.“ – teigė VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Naujausi pakeitimai leidžia planuojantiems mažais kiekiais tiekti gaminamą maistą savo namuose, siūlyti pirkėjams ne tik duoną, kepinius ir patiekalus, bet ir tokius desertinius gaminius kaip nekeptus želė, veganiškus tortus, nekeptus įvairius pyragus bei desertus (pvz. želė su vaisiais, panakota, įvairius putėsius) bei šiuo metu ypač sparčiai populiarėjančias valgomas, iš maisto produktų, sukomponuotas puokštes. 

VMVT primena, kad privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo maisto sauga bei kokybė. Nustatyti reikalavimai numato, kad pradedant maisto gamybos verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti VMVT, be to, skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registracijos VMVT numerį ir turėti leidimą vykdyti veiklą, dėl maisto produktų užsakomojo pardavimo paštu arba internetu.

Šaltinis VMVT. Per dvejus pandemijos metus daugiau nei pusė tūkstančio gyventojų pradėjo maisto gamybos verslą namuose.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą