SVEIKOS MITYBOS STANDARTAS

Idėjos atsiradimo priežastys

Trūksta tikslios, vieningos, susistemintos informacijos apie sveiką ir subalansuotą mitybą.

Vartotojas nemato tikslios informacijos apie sveikatai palankius produktus/ patiekalus.

Rinkoje jaučiamas trūkumas sveikatai palankių produktų/ patiekalų.

Sveikatos problemos.

Maisto švaistymo ir gamtos tausojimo aktualijos.

Pagrindinė idėjos vizija
Visur galiu rinktis sveikatai palankų maistą!

Kai noriu valgyti čia ir dabar yra pasirinkimas sveikatai palankių produktų/ patiekalų viešojo maitinimo sektoriuje ir mažmeninėje prekyboje.

Kai noriu valgyti čia ir dabar žinau ir renkuosi – tai kas sveikatai palanku.

Sveikos mitybos standartas” –  mitybos standartas sukurtas remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis ir skirtas propaguoti subalansuotą mitybą, skatinant rinktis sveikatai palankius maisto produktus/ patiekalus. Kriterijų visuma, kurių pagrindą sudaro simbolio „Rakto skylutė“ kriterijai t.y. mažiau riebalų, cukraus, druskos ir daugiau skaidulinių medžiagų. „Sveikos mitybos standartas“ apibrėžia subalansuotą moksliškai pagrįstą mitybą, bet nekalba apie ligų gydymą.

Sveikos mitybos standarto” ženklo reikšmė: medis simbolizuoja žmogų, kuris blaškomas gausybės informacijos ir maisto pasirinkimo galimybių – kas yra sveikatai palanku. Sveikos mitybos standarto” žodžiai medžio kamiene nurodo, kad šis standartas sudėlioja pagrindinius kriterijus ir žmogui paprasta pasirinkti jam palankų maistą.  

Sveikatai palankios mitybos tikslas – ne tik teikti maisto produktus, kurie užtikrintų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, kad tik būtume sotūs, bet tokia mityba palaikytų sveikatą t.y. suteiktų energijos ir patenkintų visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandeniai, baltymai, riebalai,vitaminai, mineralinės medžiagos, riebalų r., antioksidantai ir tt.) poreikius ir suformuotų valgymo kultūrą visam gyvenimui.

“KĄ VALGAU?”

“SVEIKOS MITYBOS STANDARTO” REKOMENDUOJAMA MAISTO PASIRINKIMO PIRAMIDĖ

KOKIEMS MAISTO PRODUKTAMS TEIKTI PIRMENYBĘ ?

Atsižvelgiama į LR SAM 2014 m. sausio 22 d. įsakymą Nr. V-50 “Maisto produktams, kuriuos galima ženklinti simboliu “Rakto skylutė”, taikomų kriterijų sąrašas”:

Kontroliuojamas 100 g pridėtinio cukraus kiekis; druskos kiekis; skaidulinių medžiagų ir riebalų kiekis.

MAISTO PRIEDAI, KURIŲ NETURI BŪTI ŽALIAVOSE

 “KIEK VALGAU?”

“KAIP VALGAU?”