ŠV. AGOTOS – DUONOS DIENA

duona, duonos diena, agotos diena, rūginė, viso grūdo, tikra mityba

05 Vas ŠV. AGOTOS – DUONOS DIENA

Vasario 5 d. nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą – duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui.

Atėjus krikščionybei senoji lietuvių šventė sutapatinta su šv. Agotos varduvėmis. Šv. Agota – III a. krikščionė, kankinta ugnimi. Ji laikoma ugnies globėja, gelbėtoja nuo gaisro.

Šv. Agotos dieną žmonės skuba į bažnyčią, norėdami parsinešti namo pašventintos duonelės, kuri turi saugoti pastatus nuo gaisrų. Duona būdavo užkišama palubėje, neužmirštama jos padėti ir į statomo namo kertę, pamatus. Nuo seno Lietuvoje išlikęs paprotys gaisro metu Agotos duonelės įmesti ir į ugnį, kad ugnis neišplistų ir visko aplinkui nesunaikintų.

O dabar apžvelkime ir palyginkime, kokios duonos yra ant mūsų stalo, bei kokios jų maistinės sudėtys…

RECEPTAS

Ant mūsų stalo sveikatai palanki naminė viso grūdo ruginė duona su kmynais ir sėklomis. Dar taip skanu nebuvo! 🍞

  • 2 stiklinės paruošto naminio raugo,
  • 3 stiklinės viso grūdo ruginių miltų,
  • 1 stiklinė viso grūdo kvietinių miltų,
  • 1 stiklinė šilto vandens,
  • 1 valg. šaukštas kmynų,
  • 1 valg. šaukštas medaus,
  • 0,5 valg. šaukšto cukraus,
  • 1 arb. šaukštelis joduotos druskos
  • 3 valg. šaukštai įvairių sėklų


Paruošimas:

Pirmą dieną iš 1 stiklinės paruošto raugo, 2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų ir 0.5 stiklinės šilto vandens užmaišome tešlą ir paliekame šiltai 12 val. pakilti.

Antrą dieną į paruoštą pakilusią masę suberiame likusius viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus. 0.5 stiklinėje šilto vandens ištirpiname druską, cukrų, medų ir supilame į masę, suberiame nuplikintus kmynus, sėklas ir viską gerai maišome, kad masė būtų vienalytė. Suminkius tešlą formuojamas kepaliukas ir dedamas arba į formą, arba ant kepimo popieriaus ir dar 3 val. reikia šiltai palaikyti, kad pakiltų. Iškilusį pusgaminį dėti į įkaitusią iki 185-200 C orkaitę ir kepti apie 1 val. Iškepusios duonos kraštai turėtų būti atšokę nuo formos kraštų.

Iškepusią duoną išimti iš formos, plutą apipurkšti vandeniu, kad ji suminkštėtų ir apdengus drobule leisti duonai atvėsti.

Skanaus!

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą