Ugdymo įstaigų maisto gamybos specialistai sėmėsi žinių gamindami sveikatai palankius patiekalus vaikams

28 Bal Ugdymo įstaigų maisto gamybos specialistai sėmėsi žinių gamindami sveikatai palankius patiekalus vaikams

 

 

Blogos sveikatos ,,pamatai“ susiformuoja dar vaikystėje, kai dauguma vaikų ir paauglių vartoja daug kartų apdorotus, riebius, sūrius ar saldžius produktus. Būdami dvidešimties, jaunuoliai nėra tokie sveiki, kokie turėtų būti. Jie mažai juda ir su maistu negauna reikalingų maistinių medžiagų ir antioksidantų. Būdami trisdešimties, pačiame šeimos ir karjeros amžiuje, jie per daug užsiėmę darbu ir neturi laiko mitybos planavimui ar aktyviam laisvalaikiui. Keturiasdešimtmečiai dėl pastovaus streso, netinkamos mitybos ir nepakankamo judėjimo, jaučia įtampą, išsekimą, juos kamuoja antsvoris. Sulaukus vyresnio amžiaus, pasireiškia ligos. Visa tai yra realus pavyzdys gyvenimo grandinės, kurią suformuoja netinkamas požiūris į mityba.

Svarbu, jog vis dažniau viešojoje erdvėje kyla diskusijų, stengiantis pakeisti tokios sveikatos link vedantį suaugusiųjų požiūrį ir prisidėti formuojant tinkamus mitybos įpročius vaikams. Džiaugiamės, jog atsiranda vis daugiau socialinių iniciatyvų, kuriomis prisidedama prie šių pokyčių, ugdant mažiausius (mokinius ir darželinukus) bei jų tėvelius.

Balandžio 26 dieną Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Viešbučių ir restoranų sektoriaus gamybinėje bazėje vyko kvalifikacijos kėlimo kursai ,,Sveikatai palankių pusryčių patiekalų gamyba, naujausių technologijų taikymas ir pateikimas vaikų valgiaraščiuose”. Kursuose savo gerąja patirtimi dalinosi ir lektorių pateikiamomis naujovėmis ir žiniomis džiaugėsi, ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų maitinimo skyriaus vadovai, virėjai, dietistai ir kiti atsakingi specialistai.

Kursų įgyvendinimą inicijavo ir savo žiniomis bei sukaupta patirtimi dalinosi VšĮ ,,Tikra Mityba“ steigėja Danguolė Gasparavičienė bei Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Viešbučių ir restoranų sektoriaus vadovė, profesijos mokytoja, LVVKA narė Sonata Andriuškevičienė. Šios kvalifikuotos specialistės parengė informatyvius informacinius mokymus bei praktinę dalį, kurios metu dalyvės pačios gamino, degustavo, vertino, vaišinosi sveikatai palankiais patiekalais bei analizavo jų pritaikymo galimybes ugdymo įstaigoms.

DSC_0001 DSC_0002

DSC_0007 DSC_0014

DSC_0022 DSC_0028

Specialistės labai džiaugėsi informatyviais mokymais, kurių metu pasisėmė naujų žinių ir praktinių gebėjimų, kuriuos panaudos keisdamos vaikų, tėvelių ir visos ugdymo įstaigos bendruomenės požiūrį į mitybą, o VšĮ,,Tikra Mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė bei Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro Viešbučių ir restoranų sektoriaus vadovė Sonata Andriuškevičienė dalinosi naujomis idėjomis sekančių mokymų įgyvendinimui.

DSC_0017 DSC_0033

Nuo 2015m. rugsėjo 1d. VšĮ ,,Tikra mityba“ įgyvendina socialinės atsakomybės projektą ,,Sveikatai palankūs“, kuriame dalyvauja Kauno miesto ir rajono, Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Projekto tikslas didinti visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos bendruomenės: nuo vaikučių, personalo iki   tėvelių  sveikatai palankios mitybos ir sveikos gyvensenos raštingumą, skatinti sveikai maitintis, suteikti žinių bei šviesti sveikos gyvensenos klausimais. Juk labai svarbu, kad ne tik ugdymo įstaigoje vaikų mityba atitiktų sveikos mitybos principus, bet ir kiekvienuose namuose, kiekvienoje šeimoje pirmenybė būtų teikiama sveikatai naudingesnių produktų pasirinkimui, ant kasdieninio ar šventinio stalo garuotų sveikatai palankūs patiekalai ir pirmiausia tėvai būtų pavyzdžiu savo vaikams renkantis sveikatai palankius patiekalus. Labai svarbu, kad  vaikai nuo pat mažens būtų ugdomi, mokomi ir maistas bei tinkama valgymo kultūra taptų šeimos kasdienybe.

VšĮ ,,Tikra mityba“ vykdo šviečiamąją veiklą ne tik ugdymo įstaigų bendruomenėms bet ir visai visuomenei, skatindama rinktis sveikatai palankius maisto produktus, sveikai maitintis, vykdo maisto pramonės specialistų mokymus, skatindama juos gaminti kuo daugiau ir įvairesnio sveikatai palankaus maisto produktų ir svarbiausia siūlo nepamiršti, kad maistas turi būti mūsų visų vaistas!

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą