Vištiena – nepakeičiamas produktas ir smegenims, ir kūnui

03 Rgp Vištiena – nepakeičiamas produktas ir smegenims, ir kūnui

 

Maistas yra reikalingas ne tik fiziologiniams poreikiams patenkinti, numalšinti alkį, bet turėtų saugoti mūsų sveikatą bei teikti malonumą. Keičiantis maisto gaminimo kultūrai ir populiarėjant sveikai mitybai, lietuviai vis dažniau renkasi vištieną ir atsigręžia į lietuviškus produktus. Mitybos ekspertė ir virtuvės šefė straipsnyje dalinasi patarimais, kaip tinkamai paruošti vištieną, kad negadintume gerų produktų ir sau nekenktume, o stiprintume savo organizmą.

21472089_l-596741b371801

„Vištiena – greitai paruošiama, lengvai organizmo įsisavinama mėsa, kuri puikiai tinka dietinei mitybai, sportuojant, norint numesti svorio“, – teigia VŠĮ „Tikra Mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė. Anot mitybos ekspertės, palyginus su kitomis mėsos rūšimis – kiauliena ar jautiena, vištiena turi daug pranašumų. Joje net iki 40 proc. mažiau riebalų ir 10 proc. daugiau baltymų nei kiaulienoje, o amino rūgščių kiekiu vištiena net prilygsta jautienai. Nepakeičiamos amino rūgštys padeda žmogui būti sveikam ir gerai jaustis. Be to, vištienoje yra labai mažai kolageno, todėl ji yra lengvai virškinama ir labai tinka visiems, turintiems virškinimo sutrikimų. „Vištienoje gausu žmogaus organizmui būtinų, gerai subalansuotų nepakeičiamų amino rūgščių, kurios skatina ląstelių atsinaujinimą. Fosforo, geležies, magnio, kalio, seleno vištienoje yra net 3 kartus daugiau nei kitos rūšies mėsoje. Vištienoje esantys vitaminai B6, B12 teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina organizmą, o puodelis natūralaus vištienos sultinio pagelbsti peršalus“, – vardija mitybos specialistė.

Kadangi vištiena yra lengvai virškinama, neriebi, turi daug baltymų, D.Gasparavičienė šią mėsą ypač rekomenduoja vaikams, aktyviai sportuojantiems bei protinį darbą dirbantiems žmonėms ar besilaikantiems dietos. Vištieną rekomenduojama valgyti be odelės – taip sumažinamas riebalų ir cholesterolio kiekis. Sveikos mitybos propaguotoja pabrėžia, kad kitos vištienos dalys taip pat yra vertingos, jei jos tinkamai yra paruoštos, neapskrudintos, neapdegintos, be riebių padažų, neprisūdytos. Tačiau reiktų nepamiršti, kad vištiena yra mikrobiologiškai jautrus maisto produktas, greitai genda, todėl labai svarbu laikytis vištienos ruošimo ir laikymo taisyklių. Jei vartojama sušaldyta vištiena, ją atitirpinti reikėtų šaldytuve 0-6 C temperatūroje. Atitirpinus jokiu būdu negalima pakartotinai užšaldyti. Norint išvengti infekcijų, patartina gerai termiškai apdoroti vištieną. Patiekalas bus saugus, kai jį ruošiant patiekalo vidaus temperatūra būna ne mažesnė kaip +75 C temperatūros ir iš vidaus bėgs balkšvos spalvos mėsos sultys. Gaminant maistą, būtina laikytis šių taisyklių: gaminant šviežią vištieną, būtina kruopščiai nusiplauti rankas bei nuplauti visus naudotus darbo įrankius bei paviršių. Ant tos pačios neplautos lentelės negalima pjaustyti daržovių ar kitų produktų, kurie nebus termiškai apdorojami.

VšĮ „Tikra Mityba“ vadovė rekomenduoja rinktis tausojančius gamybos būdus: virimą, troškinimą ar virimą garuose, vengti riebalų, neprisūdyti, nepridėti prieskonių su sveikatai nepalankiais maisto priedais – skonio stiprikliais. Skrudinta, aliejuje kepta ar virta vištiena, apvoliota džiūvėsėliuose ar tešloje, o dar užpilta riebiu padažu – tikrai bus ne pats sveikiausias pasirinkimas. Skrudinant aliejuje aukštoje temperatūroje susidaro žalingi transriebalai, kurie yra kancerogenai, didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, atsiranda rizika vystytis aterosklerozei ir jie labai žalingi mūsų organizmui. Nereikėtų bijoti, kad gaminant be riebalų maistas išsausės. Renkantis tausojančius gamybos būdus vištienoje išsaugojamos vertingos medžiagos, mėsa išlieka itin sultinga, nesusidaro kenksmingos medžiagos. D.Gasparavičienei visiškai pritaria ir virtuvės šefė Honorata Lyndo: žmonės dažnai daro klaidas ruošdami vištieną – per ilgai marinuoja, neturi saiko naudodami prieskonius ir per ilgai kepa.

Daugiau skaitykite: https://www.15min.lt/maistas/naujiena/naujienos/vistiena-nepakeiciamas-produktas-ir-smegenims-ir-kunui-1042-825558#.WYCbt9pyqMs.facebook

 

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą