VMVT parengė sušių gamintojams aktualias rekomendacijas

11 Sau VMVT parengė sušių gamintojams aktualias rekomendacijas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai parengė rekomendacijas, kuriomis siūloma naudotis sušių gamintojams. Rekomendacijos pirmiausia skirtos palengvinti viešojo maitinimo įmonių, kurios gamina ir tiesiogiai parduoda sušius vartotojams, gamybos procesą, tinkamai pasiruošti skirtingiems gamybos etapams, taip pat priminti apie mikrobiologinio užteršimo rizikas ir patarti, kaip jas sumažinti. Sušių gamintojai vienoje vietoje ras ir kitą jiems aktualią informaciją, užtikrinant, kad rinkai būtų tiekiami tik saugūs vartoti sušiai.

„Sušiai daugelio žmonių yra itin mėgstami, todėl ir šio užkandžio pasirinkimas nuolat didėja. Jie tampa vis dažnesniu patiekalu ant vartotojų stalo, sušius skanauja net per tradicines šventes ar gimtadienius. Tačiau nereikėtų pamiršti ir to, kad sušiai yra jautrus, greitai gendantis patiekalas. Taip pat išlieka tikimybė mikrobiologinio užterštumui dėl gamyboje naudojamų įvairiausių įdarų su žalia lašiša, tunu ar kitais termiškai neapdorotais žuvies produktais. Listerijos (Listeria monocytogenes) yra vienos iš pagrindinių bakterijų, nustatomų žaliuose žuvies produktuose, todėl sušių gamintojams primename, kad maisto sauga ir higiena labai svarbi visuose gamybos etapuose – nuo žaliavų priėmimo iki galutinio patiekimo vartotojams“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

Šiose rekomendacijose pateikiama informacija apie teisingą ir tinkamą žaliavų pasirinkimą, žuvies produktų laikymo sąlygas ir apdorojimą šalčiu prieš galutinai patiekiant vartoti, atšildymą, ryžių rūgštinimo procesą, sušių laikymą ir tinkamumo vartoti terminą, paaiškinama, kokią informaciją apie sušius būtina pateikti vartotojams.

„Tikimės, kad šios metodinės rekomendacijos bus naudingos gamintojams ir atsakys į daugelį juos dominančių klausimų, leis išvengti galimų mikrobiologinio užterštumo rizikų ir padės užtikrinti šių patiekalų kokybę bei saugą. Tam, beje, ypač svarbu laikytis visų asmens bei gamybos higienos taisyklių, technologinių procesų“, – komentuoja M. Navašinskaitė. 

VMVT duomenimis, šiuo metu sušių gaminimo ir tiekimo vartotojams veiklą yra registravę daugiau nei pusė šimto subjektų.

Išsamias sušių gamybos rekomendacijas galite rasti VMVT tinklalapyje https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/viesasis-maitinimas.

Šaltinis VMVT. VMVT parengė sušių gamintojams aktualias rekomendacijas

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą