Beržų sulos gėrimo degustacija ugdymo įstaigose

29 Rgs Beržų sulos gėrimo degustacija ugdymo įstaigose

2015 m. rugsėjo 29 – 30 d. vyksta socialinės atsakomybės projekto “Sveikatai palankūs” edukacinė šventė “Beržų sulos gėrimo degustacija”. Dalyvauja devynios ugdymo įstaigos. Tikslas – skatinti sveikos mitybos įpročius tarp vaikų ir šviesti apie gamtoje esančių produktų įvairovę.

Gamtoje randama daugybė Jūsų organizmui naudingų maisto produktų. Vienas iš jų – beržų sula.

20150928_112646

Dalyvių atsiliepimai:

“Informatyvi  vaizdinė ir glausta žodinė informacija bei pati beržų sulos gėrimo degustacija mokiniams paliko  didelį įspūdį! Kauno mokyklos-darželio „Rūtelė” ugdytiniai pasidalino savo jau turima patirtimi apie beržų sulą, noriai degustavo, vertino, išsakė savo nuomonę: „skani rūgštelė”, „neįprastas skonis”, „aromatinga”, „sulos nemėgstu, bet ši patiko”, „skani, kad yra truputį saldi ir rūgštoka”, „sulą ragavau pirmą kartą, bet ji labai skani,  panaši į obuolių sultis“. Ne visiems vaikams tai buvo naujiena. Dauguma yra ragavę grynos beržų ar klevų sulos, o šis derinys (sula ir svarainiai) buvo atradimas daugeliui. Džiugu, kad vaikai rūpinasi gamtosauga!  Jiems susirūpinimą kelia medžių žalojimas, tačiau visuomenės sveikatos priežiūros specialistei paaiškinus kaip užbaigiamas sulos leidimo procesas,-  vaikai nurimo.  Dėkojame VŠĮ „Tikra mityba”, UAB „Paslaugos žemdirbiams” už galimybę paragauti!”

IMG_4585IMG_4589

Garliavos lopšelio-darželio “Eglutė” vaikai šiandien ragavo sulą su svarainiais. Vaikams patiko. Kai kuris sakė “rūgštu”, tačiau vistiek skanu. Kai kurie vaikai jau žinojo šį gėrimą. Vienas berniukas pasakojo,kad jau yra namuose gėręs sulą “Skonio nepamenu, bet buvo skanu”. Degustacijos vyko įvairiai: vienos auklėtojos  organizavo grupėje, kitos – kompiuterinėje klasėje (ten vaikai ne tik ragavo, bet ir sužinojo daugiau apie beržą sulą), dvi grupės vaikų – degustavo lauke po beržu. Ačiū už beržų sulą.”

DSC00729DSC00756

“Buvome maloniai nustebinti, kadangi Neveronių darželio vaikams labai patiko, prašė pakartoti, tikrai nebuvo rūgštu. Vaikai buvo supažinti su edukacine medžiaga, kaip beržų sulos gėrimas su svarainių sultimis atkeliavo ant jų stalo, taip pat auklėtojos supažindino kas yra toks svarainis, koks jo skonis ir kuo jis mums naudingas. Beržų sulos su svarainių sultimis degustacijoje dalyvavo 87 vaikai, iš jų 71 – labai skanu ir mielai pakartotų, o 16 – skanu, bet nebekartotų.”

20150930_15214820150930_152644

 

Kauno l/d „Pagrandukas“ direktorės pavaduotoja ugdymui Lina Norvaišienė: beržų sula vaikams labai patiko tai galima spręsti pagal išsakytas vaikų mintis:

„Atrodo skonis kaip braškių ir citrinų“ (Pranciškus, 4 m.);

Man tai, kaip bananų sultys“ (Arnas);

„Aš tai dar norėčiau“ (Nojus);

„Atrodo, kaip su tikrom citrinom“ (Pranas);

„Man tai skanumėlis“ (Emilija);

„Skanus skonis“ (Pauliukas);

„Aš įsivaizduoju citriną“ (Sofija, 4 m.);

„Primena labai daug skonių, tikrai suteikia sveikatos“ (Austėja, 4 m.);

„Ir kraujas bus labai stiprus. Iš medžio bėga šitie“ (Skaistė, 4 m.).

513

Kauno lopšelio – darželio ,,Vėrinėlis” ugdytiniai aktyviai įsijungė į akciją ,,Beržų sulos degustacija”.

Grupėse ugdytiniai atliko kūrybinius darbus: vaikai kartu su tėvais gamino beržo karūnas, iš popieriaus suko beržo kamieną, šakas ir ant jų pakabino beržo lapus, piešė beržus įvairia technika.  Iš individualių vaikų piešinių  sukurta ,,Beržų alėja”. ,,Boružėlės” išskleidę sparnus reklamavo “Sula – gardu – Skanu – sveika”.

Gardžios sulos paragauti viso darželio vaikai skubėjo į kiemą prie beržų. Vaikai džiaugsmingai aikčiojo: ,,Kaip skanu”; ,,Dar noriu”, ,,O! jaučiasi dar kažkas”.

Vaikai kalba apie sulą: ,,Auklėtoja čia beržo ašaros? Taip. Labai skanios. ,,Man labai patiko”.  Kokios gražios spalvos. Sulą reikia gerti ji turi daug vitaminų”. ,,Drugelių” gr.  (5 m.).

Vaikai kalba: ,,Man patiko tas gėrimas, kaip obuolių sultys, panašus”, ,, Kai nuėjom prie medelio, tokio pačio, kur piešėm su dažais, patiko gerti gėrimą”, ,,Aš žinau kaip beržas atrodo – toks plonas ir turi labai mažus lapus”. ,,Drugelių” gr. (5m.)

,,Labiausiai patiko gerti sulą po medžiu, kuris vadinasi berželis, gerti sulą galėjome pajusti beržo kvapą. Išgėrę sulos apsikabinome medį. Medis mums perdavė jėgos, ramybės, kai gėrėme sulą, atrodė, kai mes geriame sulčių gėrimą su citrina. ,,Peledžiukų” gr. (6m.)

,,Sula – tai beržo sultys ir bėga pavasarį. Jas gerti labia sveika. Man tai labia skanu niam, niam, niam.. reikia įkaltio tokį pagaliuką ir tada laša, o jei nelaša, tai reikškia į kitą beržą kalti. Nors beržui gali skaudėti. ,, Bitutės” (6m.)”.

Darželyje parengta vaikų darbų paroda ,,Beržynas”. Ugdytiniai  sužinojo, kad  beržų sula – ir gaivinantis gėrimas, ir vaistas.

Berzu alejaBoruzeliu_sula gardiSula_skanumelisparoda

Kauno r. Kačerginės daugiafunkcio centro ikimokyklinio ugdymo grupių vaikučiams sulos gėrimas labai patiko. Skaniai gėrė, prašė pakartoti. Buvo pora vaikų, kuriems pasirodė rūgštoka, paaiškinom, kad vitaminai kartais būna rūgštūs.

20150930_08532020150930_093335

BERŽŲ SULOS GĖRIMO DEGUSTAVIMO akimirkas iš Kauno raj. Raudondvario lopšelio – darželio “Riešutėlio”. Daugumai vaikų, ragavusių sulos gėrimą, šis patiko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauno lopšelyje-darželyje ,,Aušrinė“ beržų sulą su svarainių sultimis degustavo trijų priešmokyklinių grupių vaikai. Pirmiausia vaikams pasiūlėme paragauti gėrimo ir atspėti  iš ko jis pagamintas. Išgirdome įvairių asociacijų ir nuomonių. Vieniems gėrimas priminė bananų, kitems,- apelsinų, citrinų skonį. Kad lengviau būtų įminti mįslę, – pasiūlėme apžiūrėti krepšelyje esančius geltonus, apvalius vaisius. Kai kurie džiaugsmingai atpažino ir pasakojo, kad svarainiai auga jų ar senelių sode, kad juos valgo, geria arbatą. O kai apžiūrėjome ir aptarėme plakatą su beržu ir išsiaiškinome, kad jis gali dovanoti žmonėms skanų, naudingą gėrimą – sulą, netrukus paaiškėjo ir degustuojamo gėrimo sudėtinės dalys. Daugeliui vaikų gėrimas buvo skanus, patiko. Jie sakė, kad norėtų, jog darželyje jo būtų dažniau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Privataus darželio Baibokynė atsiliepimai “Vieną priešpetę vaikai ant stalo pamatė svarainius. Tuomet pasipylė klausimų lavina – Kas čia? Kamuoliukai? Obuoliukai? Pakvietėme vaikus prie stalo ir davėme paragauti svarainiukų. Vaikai nusprendė, kad čia mažos citrinos! Taip ir pavadinome – mažos lietuviškos citrinos – svarainiai! Degustacija pavyko puikiai! Vaikams gėrimas patiko ir net labai! Vieni sakė, kad panašu į vandenėlį su citrina, kitiems dar tokio “skanumyno neteko ragauti”… Buvo klausimas – ar galėsime kasdien gerti?…Mūsų darželis mielai į savo valgiaraštį įtrauktų šią beržų sulą su svarainių sultimis! Ačiū Jums!”

berzu

Tėveliai su vaikučiais leiskite laiką gamtoje, stebėkite kaip keičiasi metų laikai, domėkitės kokias maisto gėrybes mums dovanoja gamta, ragaukite ir mėgaukitės maistu, kuris yra iš gamtos – vaikučiai augs dideli ir sveiki, o visa šeima bus laiminga!

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą