Nepamirškime ir dar vieno sveikos mitybos principo – įvairumo!

08 Rgs Nepamirškime ir dar vieno sveikos mitybos principo – įvairumo!

Su maisto mūsų  organizmas gauna apie 40 įvairiausių maistinių medžiagų, todėl, tam kad  šitą poreikį patenkinti, privaloma maitintis kuo įvairesniu maistu.  Nė vienas maisto produktas savo sudėtyje neturi visiškai visų maisto medžiagų, todėl ir būtina vartoti ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, nes taip  bus patenkinti visi jūsų organizmo poreikiai, taip bus užtikrintas visų reikiamų medžiagų poreikis ir sumažinta sveikatos sutrikimo tikimybė.

Geriausiai maisto įvairovę iliustruoja ,,Maisto pasirinkimo piramidė“ , kuri ir parodo kokius maisto produktus rekomenduojama vartoti kasdien ir kelis kartus per dieną, kokius maisto produktus vartoti rečiau ir saikingiau,  o kokius – retai ir mažai, kad mūsų mityba būtų tinkama ir sveikatai palanki.

Maisto pasirinkimo piramidė rekomenduoja ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus. Jos pagrindą sudaro dvi maisto produktų grupės, kurių rekomenduoja vartoti kasdien ir kelis kartus per dieną. Kuo aukščiau piramidės viršūnės, tuo mažiau tos grupės produktų reikėtų vartoti.

Daugiausiai per parą patariama suvartoti daržovių bei vaisių ir grūdinių produktų. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent 400 g įvairių daržovių ir vaisių.

Antrame piramidės aukšte pavaizduoti mėsos ir pieno produktai. Nedidelę šio aukšto dalį užima aliejus bei riešutai. Šiame aukšte išdėstytų produktų reikia vartoti kasdien arba rečiau, bet su saiku.

Piramidės viršūnėje yra tie produktai, kuriuos rekomenduojama vartoti rečiausiai i ir mažais kiekiais. Tai riebalai, saldumynai, rafinuotas cukrus, druska. Iš šių produktų gaunama daug energijos, o būtinų maisto medžiagų juose yra labai nedaug arba beveik nėra, todėl ir reikėtų valgyti tik labai mažus šių produktų kiekius ir retai.

Prisiminkite: biologinis žmogaus amžius priklauso nuo genų, o aktyvus amžius – nuo mitybos!japanese-food-993046_960_720

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą