B GRUPĖS VITAMINAI

14 Kov B GRUPĖS VITAMINAI

B grupės vitaminai yra aštuonių (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) būtinų maistinių medžiagų grupė, vaidinančių itin svarbų vaidmenį įvairių žmogaus organizmo sistemų veikloje. Šie vitaminai yra būtini darniai visų organizmo ląstelių veiklai. Jie ypač svarbūs, siekiant užtikrinti medžiagų apykaitos procesus, naujų kraujo ląstelių susidarymą, išlaikyti sveikas bei funkcionuojančias odos, smegenų bei kitas organizmo ląsteles.

B grupės vitaminai yra tirpūs vandenyje. Geriausiai organizmas įsisavina maiste esančius vitaminus. Suaugusiam žmogui vitamino B paros norma yra 2-3 mg

Kodėl B grupės vitaminai svarbūs mūsų organizmui?

B grupės vitaminai ypač svarbūs nervų sistemos sveikatai. Kai jų trūksta, greičiau pavargstame, silpsta atmintis, dažniau skauda galvą, kamuoja migrena, padidėja dirglumas, gali nemaloniai tvinkčioti ar trūkčioti raumenys, varginti tirpimai, lūžinėti nagai, slinkti plaukai.

  • B1 – dalyvauja angliavandenių apykaitoje, taip pat perduodant nervinį impulsą raumenims, skatina normalų augimą, mažina acidozės reiškinius.
  • B6 – lemia fermentinius procesus, vykstančius organizme ir ypač galvos smegenyse, skatina hemoglobino gamybą, riebalų ir angliavandenių apykaitą.
  • B12 – dalyvauja svarbiuose medžiagų apykaitos procesuose, reguliuoja energijos kaupimą raumeniniame audinyje, kraujodaros procesus. Dalyvauja ląstelių dalijimosi procesuose, perduodant genetinę informaciją naujoms ląstelėms.

Pagrindiniai požymiai, išduodantys, jog trūksta Jums B grupės vitaminų:

  • Silpnėja Jūsų atmintis;
  • Dažnai esate pavargę;
  • Jums trūksta energijos;
  • Kankina nemiga ir neramus miegas;
  • Dažnai nutirpsta galūnės;
  • Skundžiatės galvos skausmais;
  • Šlapimo puslės ir virškinimo sutrikimai;
  • Vargina pykinimas ir viduriavimas.

Maisto produktai, kuriuose galima rasti B grupės vitaminų:

  • pienas, sūris, kiaušiniai, jogurtas;
  • kepenėlės;
  • mėsa (vištiena, kalakutiena, kiauliena, jautiena ir kt.);
  • žuvis (tunas, lašiša ir kt.);
  • jūros gėrybės (austrės, moliuskai, midijos);
  • tamsios lapinės (špinatai, lapiniai kopūstai) ir kitos daržovės (avokadas, burokėliai, bulvės);
  • grūdai, sėklos, riešutai;
  • ankštiniai produktai (pupelės, žirniai, lęšiai);
  • vaisiai (citrusiniai, bananai, arbūzai ir kt.);
  • sojos produktai.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą