04 Bal Balandžio 4 d. – Tarptautinė morkų diena
Keletas faktų apie morkas:
Morkų kilmės šalis – Persija.
Senovės graikai ir romėnai morkas augino ne dėl šaknų, o dėl lapų ir sėklų.
Daugelyje šalių morkos pirmiausia buvo auginamos kaip vaistinis augalas.
Istorija byloja, kad morkos iki pat XVI amžiaus augintos violetinės spalvos ir jų šakniavaisiai daugiausia naudoti arklių pašarui, o ne maisto gamybai.
XVII a. oranžinės morkos buvo išvestos Olandijoje. Jos taip išpopuliarėjo, kad visiškai išstūmė savo violetines pirmtakes.
Oranžinę spalvą suteikiančius karotenoidus mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui ir vystymuisi.
Morkų sėklos yra tokios mažos, kad 2000 sėklų telpa viename arbatiniame šaukštelyje.
Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 metrus.
Labai didelis morkų suvartojimo kiekis gali sukelti karotenemiją. Tai odos būklė, kurios metu mūsų oda pakeičia spalvą į rausvai gelsvą. Tokia liga dažniausiai pasitaiko mažiems vaikams, kurie suvalgo per daug trintų morkų (ir kitų daržovių, kurios turi karotinoidų) košyčių.
Norėdami geriau išlaikyti morkų kvapą, skonį, traškumą ir jose esantį beta karotiną, laikykite daržoves šaldytuve. Jei nusipirkote morkas su lapais, prieš dėdami į šaldytuvą, juos nupjaukite.
Komentarų nėra