Balandžio 4 d. – Tarptautinė morkų diena

Morkos, morkų nauda, žalia, tikra mityba

04 Bal Balandžio 4 d. – Tarptautinė morkų diena

Keletas faktų apie morkas:

🥕 Morkų kilmės šalis – Persija.

🥕Senovės graikai ir romėnai morkas augino ne dėl šaknų, o dėl lapų ir sėklų.

🥕 Daugelyje šalių morkos pirmiausia buvo auginamos kaip vaistinis augalas.

🥕 Istorija byloja, kad morkos iki pat XVI amžiaus augintos violetinės spalvos ir jų šakniavaisiai daugiausia naudoti arklių pašarui, o ne maisto gamybai.

🥕 XVII a. oranžinės morkos buvo išvestos Olandijoje. Jos taip išpopuliarėjo, kad visiškai išstūmė savo violetines pirmtakes.

🥕 Oranžinę spalvą suteikiančius karotenoidus mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui ir vystymuisi.

🥕 Morkų sėklos yra tokios mažos, kad 2000 sėklų telpa viename arbatiniame šaukštelyje.

🥕 Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 metrus.

🥕 Labai didelis morkų suvartojimo kiekis gali sukelti karotenemiją. Tai odos būklė, kurios metu mūsų oda pakeičia spalvą į rausvai gelsvą. Tokia liga dažniausiai pasitaiko mažiems vaikams, kurie suvalgo per daug trintų morkų (ir kitų daržovių, kurios turi karotinoidų) košyčių.

🥕 Norėdami geriau išlaikyti morkų kvapą, skonį, traškumą ir jose esantį beta karotiną, laikykite daržoves šaldytuve. Jei nusipirkote morkas su lapais, prieš dėdami į šaldytuvą, juos nupjaukite.

Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą