VITAMINAS C

09 Kov VITAMINAS C

Nors už lango dar jaučiamas šaltukas, tačiau pavasaris nenumaldomai artėja. Šiandien pakalbėkime apie VITAMINĄ C ir kuo jis naudingas mūsų organizmui.

Vitaminas C dar žinomas kaip askorbo rūgštis. Tai vandenyje tirpus vitaminas. Organizme jis veikia kaip antioksidantas ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos. Laisvieji radikalai susidaro tuomet, kai mūsų kūnai konvertuoja valgomą maistą į energiją. Žmonės yra veikiami laisvųjų radikalų nuo oro taršos, dūmų bei ultravioletinių spindulių. Be to, vitaminas C yra svarbus kolageno gamybai, gerina geležies absorbciją ir ypač svarbus imuninei sistemai.

Daugiausiai vitamino C turi vaisiai ir daržovės. Ypač daug jo turi: citrusininiai vaisiai (apelsinai, greipfrutai) ir jų sultys, taip pat raudona ir žalia paprika, kiviai, brokoliai, braškės, pomidorai.

Maisto produktai gali prarasti nemažą dalį vitamino C, tai priklauso nuo apdorojimo būdų. Garuose ar gamintas maistas išsaugo daugiau vitamino C medžiagų, nei virtas. Didžiausi vitamino C šaltiniai yra vaisiai ir daržovės, kurie dažniausiai vartojami žali.

Vitamino C nauda:

  • Veikia kaip antioksidantas
  • Dalyvauja kolageno gamyboje
  • Gali apsaugoti nuo hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio), kadangi Vitaminas C plečia kraujagysles.
  • Padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Vitamino C trūkumas gali būti skaudančių sąnarių, kraujuojančių dantenų, silpnų dantų, anemijos ir nuovargio priežastis.
  • Mažina kataraktos riziką
  • Naudingas diabetu sergantiems žmonėms, padeda apsaugoti inkstus, akis ir nervus nuo pažeidimo.
  • Padeda geriau pasisavinti geležį
  • Vitaminas C gali padėti išvalyti organizmą nuo švino.
  • Stiprina imunitetą

Kiek vitamino C reikia suvartoti per dieną?

Vyrams rekomenduojama suvartoti mažiausiai 90 mg, o moterims 75 mg per dieną. Tačiau stresą ir daug neigiamų emocijų patiriantiems žmonės, nėščioms moterims vitamino C reiktų kur kas daugiau. Tačiau siekiant optimalios sveikatos, nereiktų viršyti 2000 mg (2g) per dieną.

Natūralūs vitamino C šaltiniai

  • Geltonoji paprika (100g – 183.5mg Vitamino C)
  • Braškės (100g – 58.8mg Vitamino C)
  • Kivis (100g – 92.7mg Vitamino C)
  • Tamsiai žalios lapinės daržovės, pavyzdžiui, kopūstai (100g – 120mg Vitamino C)
  • Brokoliai (100g – 89.2mg Vitamino C)
  • Apelsinai (100g – 53.2mg Vitamino C)
  • Pomidorai (100gr – 22.8mg Vitamino C)
  • Žirniai (100g – 60mg Vitamino C)
  • Papaja (100g – 60.9mg Vitamino C)
Share
Komentarų nėra

Rašyti komentarą