NAUDINGA INFORMACIJA

03 Sau Kaip išvengti maisto švaistymo?

Turbūt kiekvienas sutiktų, kad po švenčių dažniausiai lieka daug nesuvalgyto maisto. Netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena iš labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu namuose priežasčių. Svarbiausia žinoti, kad maistą per porą valandų reikėtų sudėti į šaldytuvą, nesvarbu, ar jis prieš tai buvo patiektas ant stalo, ar...

Daugiau

16 Lap Sėklos – gardus ir maistingas produktas!

Sėklos labai naudingos mūsų organizmui: turi skaidulinių medžiagų, baltymų, augalinių riebalų, mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalio, cinko, seleno, kalcio), vitaminų E, B grupės, folio rūgšties ir kt. Tik reiktų atkreipti dėmesį, jog riebalų sėklose gana daug – iki 50 proc., todėl kontroliuojantiems svorį sėklų per...

Daugiau

10 Lap Kokie miltai – rupūs?

  Miltai gaunami skirtingais metodais apdirbant  javus (kviečius, ryžius, miežius, rugius ir kt.). Norėdami suprasti kuo skiriasi rupūs miltai nuo mums įprastų, prisiminkime pagrindines grūdo dalis – grūdo luobelę (sėlenas), gemalą (iš šios dalies formuojasi būsimasis augalas) ir endospermą (jame sukauptos maistinės medžiagos). Rupūs miltai gaunami...

Daugiau

27 Spa Informacija apie sviestą. Svarbu

Sviestas – maisto produktas, pagamintas iš pieno, kuriame vyrauja pieno riebalai. Tai maistingas, gerai pasisavinamas, didelės energinės vertės produktas. Be pagrindinių sviesto sudėtinių dalių – riebalų ir vandens, esama ir neriebalinių medžiagų: baltymų, laktozės, mineralinių medžiagų, vitaminų (A, E, B1, B2, C, PP, D), β...

Daugiau

20 Spa Riebalų rūgščių nauda žmogaus organizmui

Apie omega-3 riebalų rūgščių naudą žmogaus organizmui daugelis esame girdėję. Kur kas mažiau kalbama apie omega-6 riebalų rūgščių poveikį bei tai koks svarbus yra šių riebalų rūgščių santykis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena kokios svarbios mūsų mityboje yra omega-3 ir omega-6...

Daugiau

15 Spa Ar tikrai pavojinga vartoti šaldytus produktus?

Parduotuvių lentynose matome platų šaldytų produktų asortimentą: greta uogų, daržovių galite rasti pusgaminius, kuriuos tereikia tik atšildyti ir iškepti ar išvirti. Populiarėja ir jau paruoštų šaldytų patiekalų, kurių paruošimas – itin greitas, vartojimas. Lietuvos vartotojai vis dar baiminasi, ar tikrai šaldyti produktai nekenkia jų sveikatai, tačiau...

Daugiau

11 Spa Maistingiausios ir naudingiausios kruopos

Pačios naudingiausias ir maistingiausias kruopas - GRIKIAI! Grikių nauda: grikiuose gausu geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų PP ir E. Grikių kruopose taip pat yra krakmolo, baltymų, cukraus, aliejaus, organinių rūgščių, riboflavino, tiamino. Lizino ir metionino kiekiu grikių baltymai...

Daugiau

16 Rgs Įprotį sveikai maitintis turime ugdyti nuo mažens

  Išmokti plaukti, važiuoti dviračiu reikia išmokti dar vaikystėje, o sveikai maitintis?! Sveiką mitybą kiekvienas suprantame savaip ir tas supratimas atsinešamas iš šeimos.  Vaikų sveikos mitybos pamatai turi būti padėti dar ankstyvoje vaikystėje, juk nuo to, kaip maitinamės priklauso mūsų sveikata. Su maisto mūsų  organizmas gauna apie...

Daugiau

31 Rgp Dar vienas iš sveikos mitybos principų – subalansuotumas

Atsakome Jums: subalansuotumas  - tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių bei vitaminų ir mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maiste. Mūsų sveikata tiesiogiai priklauso nuo sveikos mitybos, kuomet organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti, o ji – nuo subalansuotumo. Svarbu yra...

Daugiau