Naujienos

13 Gru MORKŲ IR KALIAROPIŲ SALOTOS SU RIEŠUTAIS

Dar viena idėja šventiniam stalui, paprastos, tačiau puikiai tinkančios MORKŲ IR KALIAROPIŲ SALOTOS SU RIEŠUTAIS Gamybai reikės: 2 vnt. morkų;50 g. kaliaropių;Sauja graikinių riešutų;1 v. š. kanapių aliejaus;Citrinos sulčių;1 a. š. medaus. Gamybos eiga: Morkos ir kaliaropės sutarkuojamos burokine tarka. Riešutai susmulkinami. Į dubenį dedamos tarkuotos morkos, kaliaropės, smulkinti riešutai, pilamas...

Daugiau

12 Gru ORKAITĖJE KEPTI BUROKĖLIAI

Artėjant šventėms dalinamės receptais, kuriuos galite panaudoti kurdami savo šventinį stalą! ORKAITĖJE KEPTI BUROKĖLIAI Gamybai reikės: 100 g. burokėlių;2 v. š. rafinuoto alyvuogių aliejaus;1 v. š. citrinos sulčių;2 česnako skiltelių;Žiupsnelio druskos;Žiupsnelio juodųjų pipirų. Gamybos eiga: Burokėliai nulupami ir supjaustomi skiltelėmis. Pjaustyti burokėliai dedami į dubenį. Citrinos plaunamos, perpjaunamos pusiau ir išspaudžiamos citrinų...

Daugiau

10 Gru CUKRAUS PAKAITALAI

Cukraus pakaitalai – medus, agavos sirupas, stevija ir pan. Žinoma, bet kokiu atveju geriau rinktis natūralius ir jei tik yra galimybė išvengti pridėtinių cukrų. Tačiau pasitaiko aplinkybių, kuomet to negalime padaryti ir ieškome kitų cukraus pakaitalų. Šiandien pakalbėkime apie tai, kokiomis proporcijomis yra keičiamas paprastasis baltasis...

Daugiau

08 Gru CUKRAUS MAŽINIMO MITYBOJE TAISYKLĖS

Cukraus (kaip, beje, ir druskos bei riebalų) kiekio maiste mažinimas – svarbus žingsnis sveikatai palankios mitybos link, tačiau, nuo ko pradėti? Cukraus mažinimo mityboje taisyklės: Sumažinkite pridedamų cukrų (cukraus) kiekį tuose maisto produktuose, kuriuos vartojate nuolat, pvz., rytinėje košėje, kavoje ar arbatoje;Ribokite gaiviųjų gėrimų, kurių sudėtyje yra...

Daugiau

07 Gru PRIDĖTINIO CUKRAUS ŽALA ORGANIZMUI

PRIDĖTINIO CUKRAUS ŽALA ORGANIZMUI Pasak ekspertų, cukraus vartojimas yra pagrindinė nutukimo ir daugelio lėtinių ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas, priežastis. Nutukimo procentas didėja visame pasaulyje, ir manoma, kad pridėtinis cukrus yra vienas pagrindinių kaltininkų. Pridėtinio cukraus vartojimas padidina alkį ir gali sukelti atsparumą leptinui –...

Daugiau

06 Gru Kalėdinių švenčių pedagogai laukia su nerimu

2020 m. programos „Sveikatiada“ atliktas 6–7 klasių mokinių mitybos ir fizinio aktyvumo tyrimas parodė, jog kas antras mokinys saldumynus valgo kasdien, o penktadalis jais smaližiauja net keletą kartų per dieną. Be to, kas šeštas moksleivis vietoj sveikų užkandžių renkasi saldainius ar bulvių traškučius. Mokyklų valgyklose...

Daugiau

05 Gru NATŪRALUS IR PRIDĖTINIS CUKRAI

Cukrūs – tai maisto produktuose esantys monosacharidai ir disacharidai (pvz., gliukozė, fruktozė, galaktozė, sacharozė, laktozė). Kartais cukrūs dar vadinami paprastaisiais angliavandeniais. Cukraus alkoholiai (polioliai), t. y. sorbitolis, ksilitolis, manitolis ir laktitolis dažniausiai nepriskiriami grupei „cukrūs“. Natūraliai cukrai yra - vaisiuose, uogose, daržovėse, pieno produktuose. Tačiau daugiausiai cukrų...

Daugiau
adventas, kalėdos, kalendorius, raudona, balta, kalėdos, šventės, dovanos

04 Gru Antroji Advento savaitė

Tęsiantis adventui norime aptarti dar vieną temą – CUKRAI Visų pirma svarbu suprasti, kad yra dviejų rūšių cukrai: Natūraliai maiste esantys cukrai, pvz.: fruktozė – vaisiuose, laktozė – pieno produktuose;Pridėtiniai cukrai - tai monosacharidai (gliukozė, fruktozė) ir disacharidai (cukrozė ar sacharozė – valgomasis cukrus), kuriuos gaminant maist1...

Daugiau